Facket på Dramaten kritiserar teaterns arbetsmiljö Foto: TT

Efter Josefin Nilsson-dokumentären: Facket på Dramaten kräver förändringar

Uppdaterad
Publicerad

Teaterförbundets fackliga lokalavdelning på Dramaten kräver i ett öppet brev tryggare arbetsmiljö på teatern. Brevet kommer i sviterna av dokumentären om artisten Josefin Nilsson vars tidigare partner dömdes för misshandeln av henne under 90-talet. Han är fortfarande verksam på Dramaten.

– Lokalavdelningen vill poängtera att de inte tycker att arbetsgivaren gjort vad man ska för att säkerställa en god arbetsmiljö, säger Teaterförbundets Madeleine Wagemyr.

”Vi i lokalavdelningen har varit tydliga med att påtala brister i organisationen som har försvårat arbetet för en god arbetsmiljö. Vi har även kritiserat arbetsgivarens val att ge plats åt personer som innebär ett arbetsmiljöproblem då de utsatt medarbetare för kränkningar”, skriver fackavdelningen i brevet.

Enligt Teaterförbundets förhandlingschef Madeleine Wagemyr har lokalavdelningen på Dramaten fått många frågor, både externt och från medlemmar, efter SVT-dokumentären om Josefin Nilsson. Detta eftersom Josefin Nilssons tidigare partner, som dömts till villkorlig dom för misshandel av Nilsson, i dag är verksam på Dramaten.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Har era medlemmar vittnat om problem i dagsläget kring den här personen?

– Inte akut här och nu. Men lokalavdelningen har ju när man valt att återanställa den här personen påtalat att det har förekommit hot och våld tidigare och att man har önskat att personen inte återanställs för att det är personer som nu jobbar på teatern som är rädda.

”Utsatt medarbetare för hot och våld”

Facket poängterar vidare att de nu kräver att arbetsgivaren, Dramaten, ska genomföra förändringar för att trygga arbetsmiljön på teatern.

– Dramaten har gjort ett bra arbete tillsammans med lokalavdelningen för att ta fram policys och handlingsplaner. Det man vill är att man efterlever dem. Det ska inte bara vara tomma ord och papper utan också handlingar. Till exempel att inte välja att återanställa personer kring vilka arbetsgivaren vet att det har förkommit hot och våld, säger Madeleine Wagemyr.

”Missförhållanden och tystnadskultur”

På Facebook har även skådespelaren Julia Dufvenius Wollter som är en del av den fasta ensemblen på Dramaten skrivit ett öppet meddelande om arbetsmiljön på teatern, riktat till kulturminister Amanda Lind (MP). Hon tar fäste i det möte som under tisdagen hölls mellan kulturministern och teaterns styrelseordförande, Ulrika Årehed Kågström.

”Hoppas att Ulrika berättade om missförhållandena och tystnadskulturen på teatern. Hoppas hon berättade om oss som gått med ångest och rädsla. Om oss som gång på gång bett om hjälp och ignorerats. Vi som tagit avstånd från teatern i nuvarande skick. Om personalavdelningen som till stor del sagt upp sig”, skriver Julia Dufvenius Wollter inledningsvis i meddelandet.

Kritik mot teaterchefen

Hon riktar även skarp kritik mot teaterchefen Eirik Stubø.

”Hoppas det framgick hur Teaterchefen möter upp jobbiga händelser med tystnad och frånvaro. Hoppas det framgick vad som subventionerats efter #metoo och #tystnadtagning. Hur extremt ointresserad TC (teaterchef reds. anm. ) är av jämställdhet och hur han systematiskt låtsas att han inte hört eller förstått situationer som är uppenbara. Hoppas det framgick hur arga och bedrövade många är”, skriver hon.

Jag tar till mig av det hon säger. Det är viktigt att man känner sig trygg, men vi följer upp allt som uppfattas som oacceptabelt, säger Eirik Stubø till Kulturnyheterna.

Även skådespelaren Sofia Helin, en av initiativtagarna till uppropet #tystnadtagning, ställer sig kritisk till hur ledningen på Dramaten har hanterat situationen. Riktlinjer och vilja till förändring finns, men ansvaret ligger ytterst på cheferna, säger Sofia Helin i en intervju i SvD.

– Vi har inte velat namnge och peka finger på personer. Det har gjort att branschen har andats ut och fortsatt anställa kassakorna som alla vet inte är okej. Vi blir jätteoroliga när vi ser att personer som inte uppfört sig får nya maktpositioner, säger hon till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Mer i ämnet