Åsa Kalmér har arbetat inom teater-, och filmbranschen i 35 år. Hon vet hur det är att bli nedvärderad, ifrågasatt och avkrävd perfektion som kvinnlig regissör.
– Kvinnliga upphovsmän får alltid höra ”kommer du att klara det här?” medan en manlig upphovsman får höra ”åh, vilken rolig utmaning”.
Men när hon startade uppropet #metoobackstage tillsammans med tre andra regissörer avvisade de direkt tanken om att avgränsa sig till upphovsmakare inom teater och film.
Trakasserier – och våldtäkter bakom scen
Istället bjöd de in alla som arbetat inom produktion – från värdinnor och påklädare till fotografer och dramatiker.
– Det är ett så kollektivt jobb, vi bakom scenen är beroende av varandra. Vi ville ge alla en chans att yttra sig – även de som känner att de inte har så stor plats. Till exempel en produktionsassistent, som kokar kaffe och kör skådespelare, säger Åsa Kalmér.
Historierna, som rör alltifrån trakasserier och ofredanden till grova sexuella övergrepp, är många. Förövarna är chefer, producenter, scentekniker och skådespelare. Allra värst drabbas unga, nyrekryterade anställda, säger Åsa Kalmér.
– Det är mycket våld, det är väldigt grovt våld. Vi har ju skyddsombud, som är på plats för att se till att ingen får något i huvudet eller ramlar över en kant. Men att bli våldtagen bakom scen – det kan tydligen ske.
Kräver handlingsplan
Uppropet har 1.614 namnunderskrifter, och kräver en trygg arbetsmiljö för alla anställda inom teater-, film-, och tv-produktioner.
”Vi kräver konkreta handlingsplaner som verkligen leder till förändring. Vi kräver att företag som i framtiden tillåter en sexistisk misogyn arbetskultur kan förlora sina statliga stöd.”