Reine Brynolfsson: ”Befriande att ta del av livsöden som innehåller det här mörkret”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag är det svensk premiär för ”Korparna”. Ett mörkt thrillerdrama på den svenska landsbygden under 70-talet. I Morgonstudion berättar Reine Brynolfsson och regissör Jens Assurs om en tung men givande process.

– Det var på ett plan lustfyllt eftersom det har varit ett oerhört utmanande projekt. Som regissör har det varit ett projekt som gjort det möjligt att fördjupa sig i både i kamerans arbete och i skådespelarens, och det är ju själva essensen av film; bilden och karaktären, säger Jens Assur och fortsätter: 

– Men på ett plan har det varit tung. Det har varit ett projekt som har påverkat mig, Reine och många andra på djupet.

Fylld av demoner

Reine Brynolfsson spelar den hårt arbetande och inbunden mannen Agne, som driver ett jordbruk i ett blekt och grått 70-tals-Sverige. 

– Han är så fylld av tankar och demoner, men han vet inte hur han ska komma ur det här och kommunicera till de som står honom närmast, säger Reine Brynolfsson.  

Enligt skådespelaren greps han av språket i Tomas Bannerheds romanförlaga från 2011, och av hur relationen mellan far och son skildras. 

– Det kan vara befriande ibland att få ta del av livsöden som innehåller det här mörkret, om de berättas på ett trovärdigt och sant sätt. Om man själv har en distans till det så att man kan ta till sig det.

Universella frågeställningarna

Korparna är inspelad på Bjärehalvön och idén med bildspråket var enligt regissören att det lika gärna skulle kunna vara 40-tal eller 70-tal, Sverige, Östeuropa eller USA.

– Det som är intressant är att det här är en historia som utspelar sig i Sverige på 70-talet, men frågeställningarna är universella. Vi får precis samma reaktioner i Kanada, i Spanien, i England och även runt om i Sverige. Och vi får precis samma frågor, säger Jens Assur.

Kulturnyheternas kritiker Sofia Olsson har sett ”Korparna” och recenserar filmen i fredagens sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.