En statlig utredning förordade redan 2017 att Sverige inför en rabatt som innebär att staten återbetalar 25 procent av vad film- och tv-produktioner spenderar i landet. Staten ska i förslaget avsätta 300 miljoner kronor per år för detta.
Sedan dess har politiker av alla färger varit positiva till produktionsrabatter, men de rödgröna regeringarna har inte lyckats förverkliga reformen.
Inget coronastöd
I ett öppet brev ställt till kulturminister Amanda Lind, näringsminister Ibrahim Baylan och finansminister Magdalena Andersson på måndagen betonar företrädare för branschen att just produktionssidan i film- och tv-branschen inte fått något coronastöd ännu.
”Det särskilda krispaketet till kulturen är förbehållet aktörer som har drabbats av inställda evenemang. Vi har framfört behovet av kulturstöd också för de producerande bolagen.”
”Äntligen komma till skott”
Ett lämpligt stöd, skriver man, vore att ”Sverige äntligen kommer till skott och matchar de så kallade produktionsincitament som EU:s regelverk möjliggör och som i princip hela övriga Europa redan har infört. Idag står endast Sverige, Danmark och Luxemburg utanför.”
Produktionsincitament eller produktionsrabatter är en enkel idé: inför man en rejäl kostnadsrabatt för filminspelningar, då kommer man att få fler filminspelningar och filmbranschen blir starkare. Inte minst kommer man att kunna locka hit flera internationella storproduktioner.
Konkurrensnackdel
Och svaret på frågan varför just filmbranschen ska få åtnjuta en sådan välsignelse är enkelt och krasst: de flesta andra länder i Europa har redan infört produktionsrabatter, så länge Sverige inte följer efter har vi en nackdel i konkurrensen om internationella produktioner.
Brevet är under tecknat av Eva Hamilton, ordförande i film- och tv-producenterna, samt företrädare för ytterligare elva centrala företag och organisationer, däribland SVT, TV4, SF Studios, Teaterförbundet och Film i Väst.