– Vi kommer att mötas av ett rum som hyllar all den berättarkraft som finns på platser som Husby, säger Hedvig Wiezell, verksamhetschef på Folkets Husby som arrangerar filmfestivalen.
Förra året tog sig hundratals till förorten i nordvästra Stockholm för att ta del av filmer skapade av unga i åldrarna 18–35 och som har en koppling till ett miljonprogram.
Arrangören Folkets Husby samlar ett 40-tal föreningar under en paraply-organisation på gräsrotsnivå. På senare år har verksamheten börjat fokusera alltmer på film.
”Vilka berättelser ges plats?”
Verksamhetschefen Hedvig Wiezell anser att svensk film är homogen, där många berättelser inte hörs, samtidigt som det finns uttalade mål om att svensk film ska nå brett.
– Vi ska ha värdefull högkvalitativ svensk film och då behöver vi fråga oss vilka berättelser som ges plats i den här snåriga och komplexa branschen.
– Vi ser idag att de berättelser som kommer från förorten inte berättas av människor som bor här, utan är ofta exotifierande och våldsförhärligande på ett sätt som många inte känner igen sig i. Vår festival är ett praktiskt arbete för att förändra en filmbransch.
”Många känner frustration”
Identitetsstärkande verktyg i socialt arbete som erbjuder ungdomar makt att förändra sin verklighet är något som Folkets Husby har arbetat med i flera år. Att en väsentlig del av de verktygen blivit just film är ingen slump, menar Daniel Perez Peric, processledare och filmansvarig på Folkets Husby.
– Det är det behovet som finns i området. Många känner en frustration över att bli porträtterade på ett stereotypt sätt. Det här är ett sätt att centralisera Husby som plats för svensk film, en plats för ungas berättelser, säger han och fortsätter:
– Vi behöver fler berättelser och bredare perspektiv i svensk film, som idag är centraliserad. Det skapar naturligt en distans. Vår filmfestival fyller en viktig funktion.