Bildkonst Sverige kritisk till Mats Svegfors utredning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Att gravt felfördela resurser betyder att man begränsar vilken konstform människor kan ta del av, säger Magdalena Malm, tf. generalsekreterare på Bildkonst Sverige. Hör kritiken mot den nya utredningen i klippet Foto: Enno Ladwig

Fördelningen av kulturpengar väcker oro: ”Känner oss bortprioriterade”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Svegfors, utredare på uppdrag av regeringen har presenterat en ny modell för hur de statliga kulturpengarna ska fördelas. Utredningen välkomnas av kultursamhället men den har också mötts av kritik.

En av de största bristerna som utredningen konstaterat är att de statliga pengarna går via Kulturrådet, vidare till regionerna och slutligen ut till kommunerna.

– Pengarna går till ett antal institutioner relativt oförändrat år efter år, det finns ingen utvecklingspotential i det, säger Mats Svegfors.

Magdalena Malm, tf. generalsekreterare på Bildkonst Sverige, är kritisk mot utredningen och den nya samverkansmodellen. Hon menar att den inte involverar bildkonsten i större utsträckning och att prioriteringen istället tycks ligga på andra konstformer.

– Vi pratar väldigt mycket om konstnärlig frihet men att gravt felfördela resurser betyder att man begränsar vilken konstform människor kan ta del av. Det är inte konstnärlig frihet, säger Magdalena Malm.

Organisationen KLYS, för yrkesverksamma kulturskapare, är också kritiska och tycker att man lagt för mycket fokus på konsumtion snarare än skapandet och konstnärernas villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.