Prisbelönt författare död efter rysk attack

Uppdaterad
Publicerad

Den prisbelönta ukrainska författaren Victoria Amelina har avlidit efter att en rysk missil träffade en pizzarestaurang i den östra staden Kramatorsk på tisdagen, enligt ukrainska PEN.

Amelina var en av Ukrainas mest hyllade unga författare. Hon började dokumentera krigsförbrytelser efter Rysslands invasion 2022.

Förra året grävde hon fram dagboken för barnboksförfattaren Volodymyr Vakulenko, som kidnappades och dödades av ryska trupper i staden Izyum strax efter invasionen.

Victoria Amelina debuterade 2015 med boken ”The fall syndrome: about homo compatiens” som handlar om protesterna vid Maidan 2014.

Flera barn uppges ha dött

Hon var medlem i PEN International. 2018 deltog hon i den 84:e World PEN Congress i Indien som delegat från Ukraina och höll ett tal om den ukrainska politiska fången Oleg Sentsov i Ryssland.

Amelina grundade även New York Literature Festival i Donetsk-regionen, östra Ukraina.  

Minst 13 personer, däribland flera barn, dödades i attacken. Minst 60 skadades, enligt ukrainska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.