Konspirationsteorier inom musikvärlden berör allt ifrån dödsfall till terrorattacker. Hör SVT Kulturs Tali da Silva i klippet. Foto: Chris Pizzello/AP/TT, SVT

Här är musikvärldens mest spännande konspirationsteorier

Uppdaterad
Publicerad

Är Britney Spears fånge i sitt eget liv? Det har varit en av sommarens stora populärkulturdebatter när #Freebritney-rörelsen tagit ny fart. Men det finns fler misstankar om att allt inte är som det verkar. Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva listar musikvärldens tre bästa konspirationsteorier.

#FreeBritney – så kallar sig en rörelse som blivit allt mer aktiv de senaste månaderna. Rörelsen kräver att den 38-åriga popstjärnan Britney Spears ska myndigförklaras på nytt, efter att ha levt under förmyndarskap av bland annat sin pappa under tolv år.

– Framför allt handlar det om att fansen läser in olika dolda budskap på hennes instagramkonto om att hon känner sig fängslad. De tolkar alltifrån hennes kläder till vilka emojis hon använder, säger Tali da Silva.

Nyligen skulle prövningen av hennes förmyndarskap ha inletts men den fick avbrytas i förtid för att oinbjudna deltagare vägrat att lämna mötet.

– Jag skulle inte kalla #FreeBritney för en renodlad konspirationsteori för det finns faktiskt många frågetecken kring det här förmyndarskapet som pågått så länge. Men att hon skulle ha skrivit ”Call 911” i sina ögonfransar eller att hon följer 116 personer på instagram för att det blir 911 upp och ner – det är otroligt konspiratoriskt, säger Tali da Silva.

Andra konspirationsteorier inom musikvärlden berör allt ifrån dödsfall till terrorattacker. Tali da Silva listar de tre bästa:

Sam Smith och Adele. Foto: TT

1. Adele och Sam Smith är samma person

”Allt startade när någon pitchade ner en Adele-låt och upptäckte att det lät precis som Sam Smith. Adele har ju en fantastisk röst och är otroligt framgångsrik, och därför ska man ha velat tjäna ännu mer pengar på henne och skapat en manlig version enligt konspirationsteoretikerna (Sam Smith identifierar sig som ickebinär). Den Sam Smith vi ser skulle då alltså bara vara en mimare, en slags skådespelare. Ytterligare bevis sägs vara att de båda är från London, båda har gjort Bondlåtar – och det sägs att de aldrig setts samtidigt i samma rum.”

Omslaget till Breakfast in America från 1979. Foto: Creative commons

2. Supertramp förutspådde elfte september-attackerna

”Det här handlar om skivomslaget till Breakfast in America-skivan från 1979. Allting syns genom ett flygplansfönster och juicen som flygvärdinnan håller upp precis framför tvillingtornen har samma färg som eld – enligt konspiratorikerna. När man håller omslaget framför spegeln blir u:et och p:et siffrorna 911, alldeles bakom World trade center.”

Nirvana på gala 1993. Foto: TT

3. Dave Grohl mördade Kurt Cobain

”Nirvanasångaren Kurt Cobains död brukar i konspirationskretsar ofta skyllas på hans dåvarande fru, Courtney Love. Men det finns också en seglivad myt om att det var bandkollegan Dave Grohl. Anledningen: Avundsjuka, och att Kurt Cobain var på väg att sparka honom från bandet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.