– Vi har beslutat att ändra i våra grundläggande stadgar och nu står det hen i stadgarna. Det tycker vi känns mer modernt och mer välkomnande. Man ska känna sig välkommen oavsett vad man har för kön eller vilket kön man själv önskar att vara, säger Patrik Östberg, förbundssekreterare på Byggnads.
Jämställdhetsarbete bakom förändringen
I Byggnads tidigare stadgar har man benämnt medlemmarna som ”han”, men efter att en arbetsgrupp under två år arbetat med att titta på fackförbundet genom ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv och haft som ambition att modernisera organisationen kom en enad kongress fram till att alla ”han” som står i stadgarna ska bytas ut mot ”hen”.
Språkrådet positivt
Av Fackförbundet Byggnads 100.000 medlemmar är 99% män. Trots det är de det första Svenska fackförbund att använda hen i sina stadgar. På Språkrådet i Stockholm tror man att ändringen bidrar till en normaliseringsprocess av ordet hen.
– När till och med mansdominerade Byggnads använder sig av ordet i sina stadgar, bidrar det till en normalisering. Ofta ringer myndigheter hit och frågar om de kan använda ordet hen, men de vill inte ligga i framkant utan avvaktar och ser vad alla andra gör. Så det är intressant att Byggnads väljer att gå i bräschen, säger språkvårdaren Lena Lind Palicki.
Historisk förändring
Inte sedan 1600-talet har Svenska språket anammat ett nytt pronomen, då var det ordet ni, som i början ansågs vara slarvigt och talspråkligt. När ordet hen 2012 användes i barnboken ”Kivi och monsterhund” bröt en våg av svensk upprördhet ut, därför välkomnar Språkrådet Byggnads ordval.
– Jag tycker att Byggnads är progressiva just för att de fattar någon typ av formellt beslut på att så här ska det vara och också för att det är en väldigt manlig organisation säger Lena Lind Palicki.
Media avvaktar
Media har i stort varit försiktiga med att använda ordet hen på nyhetsplats. Dagens nyheter, Sveriges Television och Sveriges Radio fortsätter med en restriktiv hen-hållning även efter att Svenska Akademien annonserat att hen kommer med i nästa års ordlista. Anledningen till återhållsamheten är att ordet fortfarande sticker ut och riskerar att ta uppmärksamhet från själva innehållet.
Vad tror du att den här lilla ordet kan göra för Byggnads?
– Jag tror att det gör stor skillnad. En del är attitydförändringar på våra byggarbetsplatser. Det har ju varit väldigt hård attityd på vissa delar. Det är ett väldigt tungt arbete och det är framförallt väldigt få kvinnor som finns här. Jag tror att man kommer känna sig mer välkommen, säger Patrik Östberg, på Byggnads.