Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ickebinära artisten Bambie Thug tävlade i Eurovision song contest med låten ”Doomsday blue”. Här förklarar språkredaktören varför han tror att engelskans ”dom” kan ersätta ”hen” i svenskan. Foto: Martin Meissner

Språkvetaren: Användandet av ”hen” verkar ha stannat av

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av ordet hen har minskat, det visar nya rapporter från Göteborgs universitet. Samtidigt verkar en nytt pronomen för ickebinära personer bli allt vanligare: dom.

2012 etablerade sig ett nytt pronomen starkt i det svenska språket: hen. Det tog sig snabbt in i svenska akademins ordlista och fick därmed en ”okej”-stämpel i språkliga sammanhang. Det menar Anders Svensson som är chefredaktör för Språktidningen.

Men nu har det hänt något. Rapporter från Göteborgs universitet, och statistik som Svensson själv för, visar att användningen av ”hen” har minskat sedan 2020, både hos privatpersoner och i medier.

Debatten kring hen

Hen – ”ett smidighetspronomen”

I stället verkar unga personer använda ”dom” som pronomen för ickebinära personer. En anglicism av engelskans ”they”.

Just ordet ”dom” känner många kanske dessutom igen från språkdiskussionen om ”de” eller ”dem” som debatterats flitigt på svenska kultursidor.

En av anledningarna till att pronomenet dom nu blivit populärt tror Svensson kan vara att hen tappat sin politiska kraft och blivit mer av ”ett smidighetspronomen” än en identitetsmarkör.

– Det är inga jättestora skillnader, men jag tror att den politiska poängen, att använda hen som en ideologisk markör har försvunnit, säger Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet