Anika Barkan visar en bild på sin syster i 13-årsåldern. Två år senare började hon jobba för Simon Spies. Hör mer i klippet ovan. Foto: DR/SVT

Hennes syster var en av resekungens ”frukostflickor”

Uppdaterad
Publicerad

I en ny dokumentärserie anklagas den danska affärsmannen Simon Spies för att ha utnyttjat flera unga kvinnor sexuellt. En av dem var Anika Barkans syster Heidi. 

– Jag visste att hon var där, men det var ingen som pratade om vad hon egentligen gjorde, säger Anika Barkan till Kulturnyheterna.

Affärsmannen Simon Spies grundade reseimperiet Spies Rejser 1956 som gjorde det möjligt för danskar att resa utomlands, och den karismatiska Spies blev snabbt en av Danmarks mest uppskattade och kända profiler.

I dokumentärserien “Spies og morgenbolledamerne” från danska DR problematiseras bilden av den excentriske affärsmannen. Bland annat vittnar flera anställda och närstående till anställda om hur Simon Spies systematiskt ska utnyttjat sina unga personal sexuellt.

Anställdes som femtonåring

Anika Barkans syster Heidi var en av dem. I dokumentären berättar Anika hur systern anställdes som femtonåring för att snabbt bli en av Spies “morgenbolledame”.

Spies ”Morgenbolledamerne” var ett välkänt begrepp och utgjorde en grupp unga kvinnor som ofta fotograferades med honom, men vad som exakt ingick i deras arbete har inte tidigare framkommit. 

– De unga kvinnorna skulle spela olika roller. De skulle baka åt honom, men de skulle också ha sex med honom och ställa upp på alla hans behov dygnet runt. De var hans troféer, säger Anika Barkan.

”En viktig diskussion i Danmark”

Dokumentärserien, som kom ut i förra veckan har väckt stor debatt i Danmark. Bland annat har vägskyltar med affärsmannens namn tagits ner. Kritik har även riktats mot resebolaget Spies Rejser, som avböjt att medverka i dokumentären.

– Det är klart att många är väldigt upprörda och säger att de inte visste hur illa det var. Men det finns fortfarande många som säger: “Slappna av. Det var en annan tid.” Reaktionerna visar att det fortfarande är en viktig diskussion att ha i Danmark, säger Anika Barkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.