Agda Östlund, Nelly Thüring, Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm och Bertha Wellin tillsammans på bild. Foto: SVT

”Historien om de fem kvinnorna är inte berättad”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det hundra år sedan 1921 års val till andrakammaren inleddes. Det första valet där kvinnor fick rösta och ta plats i riksdagen. På söndag kommer en ny dokumentär, De första fem, på SVT om de fem kvinnor som blev de första att röstas in.

– Historien om de här första fem kvinnorna som kom in i riksdagen är inte berättad. De kommer från olika förhållanden och partier, men drivs alla av kampen för att göra samhället bättre, säger filmens producent Lisa Wahlbom.

Efter många år kamp kom det slutligen in fem kvinnor i riksdagen 1921. Det var socialdemokraterna Agda Östlund och Nelly Thüring samt liberalerna Kerstin Hesselgren och Elisabeth Tamm. De hade alla varit engagerade i kampen för kvinnlig rösträtt.

Den femte kvinnan var Bertha Wellin som istället representerade det högerparti som tagit ställning mot förändringen. Författaren Sara Heyman, som kom med en bok om Bertha Wellin tidigare i år, kallar henne en motvillig feminist.

– Hon stack verkligen ut på många sätt. De andra hade stridit för kvinnlig rösträtt, det hade inte hon. Samtidigt drev hon väldigt många frågor med stor framgång, som var kvinnofrågor, bland annat sjuksköterskornas villkor, säger Sara Heyman.

Liknande anföranden som idag

– De är ju fem från början sedan dröjer det väldigt lång tid innan det blir fler kvinnor i riksdagen. Då måste vi egentligen fram till 90-talet, säger Lisa Wahlbom.

– Det som förvånar mig när man läser de anföranden som de höll i riksdagen för hundra år sedan, är att det skulle kunna handla om idag: barnmorskors villkor, lika rätt till arbete, lika lön. På en del sätt har vi kommit väldigt långt, på andra står vi och stampar på samma ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.