En delad bild som visar en konstnärlig illustration av en Tyrannosaurus rex som går nära en lastbil på en regnig väg till vänster. Till höger syns en man i svart tröja, delvis i fokus, som sitter i en inomhusmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De är parasiter och psykopater”. I videon utvecklar Simon Stålenhag sin kritik mot AI-bolagen. Foto: Simon Stålenhag/ SVT

Hollywoodaktuella Simon Stålenhag: AI-bolagen är psykopater

Publicerad

Hans senaste bok ”The electric state” blir snart storfilm med Millie Bobby Brown i huvudroll, i regi av Russo-bröderna. Men det är inte bara Hollywood som vill ha Simon Stålenhags konst. Även AI-bolag använder hans verk – utan tillstånd och utan att han fått betalt.

– De är parasiter och psykopater och de borde sitta i fängelse, säger Simon Stålenhag.

Han är en av Sveriges mest internationellt framgångsrika konstnärer, känd för sina illustrerade böcker där vardagsromantik och nostalgi möter sci-fi – ”diskbänks sci-fi” som han kallar genren.

Konstböckerna finansierar han och förlaget Fria ligan genom insamlingskampanjer på Kickstarter. Han har nyligen inlett ett nytt projekt: boken ”Svenska maskiner” samlade in över tre miljoner kronor på drygt en vecka. Bland de hängivna fansen finns alltifrån spelnördar som följt hela resan från genombrottet med boken ”Ur varselklotet”, till kändisar som stjärnregissören Guillermo del Toro.

Netflix dyraste filmsatsning

En av hans tidigare böcker blir nu också storfilm. ”The electric state” är Netflix dyraste film hittills och har premiär i mars 2025. För regin står bröderna Russo som tidigare regisserat bland annat ”Avengers”. I huvudrollerna syns kända namn som Millie Bobby Brown och Chris Pratt. Handlingen kretsar kring en tjej som reser genom ett ödsligt landskap med en robot, i jakt på sin döde bror.

– Min version var ganska småskalig: man tittar genom ett nyckelhål in i en värld och anar att det finns mer där. Medan de öppnar hela dörren kan man säga. Så de har utökat det till ett större äventyr, säger Simon Stålenhag.

Kritiserar AI-bolagens verksamhet

Det är inte bara Hollywood som vill ha Simon Stålenhags konst. Även techjättar använder hans verk, utan tillstånd utan att konstnären fått betalt.

Hans bilder används i de många AI-program som idag finns på marknaden, som kan skapa nya bilder, video och text utifrån material som laddats upp på nätet. Man kan uttryckligen be om att få bilder i ”Simon Stålenhags stil”.

Trots att Simon Stålenhags eget konstnärskap till stor del formats av delningskulturen online, är han starkt kritisk mot AI-bolagens verksamhet. I videon berättar han varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.