Aisha Franz

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör serietecknaren Aisha Franz beskriva det paradoxala med uttrycket ”work-life balance” – som hon också skrivit en bok om. Foto: SVT/Enno Ladwig

Hon kritiserar idén om work-life balance: ”En paradox”

Uppdaterad
Publicerad

Är det du 2.0 som återvänder till arbetsplatsen efter semestern? Då har du säkert tänkt en del på ”work-life balance” – balansen mellan arbetet och resten av livet. Likaså har tyska serietecknaren Aisha Franz, nu aktuell med en bok på temat.

– Det är ett paradoxalt ord, säger hon till SVT.

Semestertider tenderar att leda till reflektioner, inte minst gällande det som inte fungerar i livspusslet – exempelvis arbetslivet. Serietecknaren Aisha Franz har undersökt fenomenet ”work-life balance”, alltså balansen mellan arbetsliv och privatliv.

Uttrycket myntades på 70-talet och används flitigt inom HR- och i litteratur om personlig utveckling.

Nu har resultatet blivit en bok med samma titel.

– Det är ett paradoxalt ord ”work-life balance”. Det förespråkar att du måste hitta balansen och det finns massa olika tekniker för att göra det, men samtidigt så kräver arbetslivet så mycket av dig; flexibilitet, identifikation med jobbet och det finns inte någon gräns mellan jobb och övriga livet längre, säger Aisha Franz till SVT Kulturnyheterna.

Utgår från verkligheten

Den tyska serietecknaren har släppt flera böcker på temat samhällsfenomen som mänskligheten försöker förhålla sig till. Själv beskriver hon det som ett sätt att undersöka samtiden – och material hittar hon ofta i sina vänner.

– Även om karaktärerna är fiktiva så är boken en kollektion av anekdoter och observationer, konstaterar Aisha Franz som också väver in sig själv i historien:

– Jag kan se mig själv i alla karaktärer, men konststudenten är nog mest lik mig

Arbetsbalans i kreativa yrken

Att skapa en seriebok kräver mycket ensamarbete och tar för Aisha Franz drygt tre år.

– På den tiden kan boken ta lite olika vägar, eftersom man hinner ha en massa nya konversationer och upplevelser under tre år som gör att man kanske ändrar sig, säger hon.

Har du work-life balance?

– Att teckna och göra serier var min hobby som blev mitt jobb. Så jag gjorde det hela tiden i början, och slutade aldrig jobba. Efter att gjort det i många år har det blivit väldigt viktigt för mig att göra skillnad på jobb och fritid, säger Aisha Franz och fortsätter:

– Många konstnärer kämpar med det här länge. Men det är viktigt dels för att ta ditt arbete seriöst, men också för att inte bli utnyttjad.

Work-Life Balance

Aisha Franz

Lystring Förlag

Översättning: Jens Ahlberg

Berättelsen om tre personerna som vänder sig till en självupptagen terapeut för att få hjälp, men han gör mer skada än nytta. Aisha Franz första bok på svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.