Foto: TT Bild.

Invandringen toppade valbevakningen 2014

Uppdaterad
Publicerad

2014 skiljer ut sig. Det var första gången som frågor som handlar om invandring hamnade högst när Institutet för mediestudier rangordnar vilka politikområden som dominerar i valrörelserna.

Bengt Johansson, professor vid JMG – institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet, blev förvånad när siffrorna från studien hade sammanställts.

– Ja, jag blev förvånad över att invandringen hamnade i topp, säger han och konstaterar att det berodde på att kvällspressen tog upp de här frågorna ganska mycket, men också att flera av de andra partierna då hakade på och bland annat angrep Sverigedemokraterna.

Balans

En annan sak som överraskade Johansson var den stora balansen mellan bevakningen av de traditionella politiska blocken.

– Det var i det närmaste perfekt balans och så har det inte sett ut tidigare.

Den här typen av studier, över hur svenska medier bevakar politiska valrörelser. har pågått ända sedan slutet av 70-talet.

– Över lång tid är det relativt sett ovanligt att en sakfråga får så stor dominans som 2014. Det här sticker ut, konstaterar han.

Negativ spiral

– SD fick en ganska ogynnsam behandling, men det beror lite på vilka medier man tittar på. Det stämmer främst när det handlar om kvällspressen och TV4.

Och delvis ser Bengt Johansson det som en följd av framför allt Expressens bevakning av partiet under valrörelsen.

– Expressen hade mycket rapportering om vad SD-kandidater hade uttryckt i sociala medier. Och det resulterade i att man fick mycket kritik från andra partier. Det blev en slags negativ spiral för partiet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.