Jennifer Wegerup Foto: Jessica Gow/TT

Jennifer Wegerup om trakasserierna: Det var dags att ge min version

Uppdaterad
Publicerad

I tidningen Resumé berättar sportjournalisten och kolumnisten Jennifer Wegerup om de sexuella trakasserier och kränkningar som hon under sitt yrkesliv som journalist fått utstå.

– Jag kände att det för mig själv, mina döttrar och för alla kvinnor och alla bra män var en viktig text att skriva, säger hon till Kulturnyheterna.

– Jag har egentligen aldrig haft någon intention att gråta ut för egen del, även om jag haft behov av att berätta. Jag har varit lojal och tigit, men nu med #metoo insåg jag: ”För vems skull tiger jag, vem är det jag skyddar och vilka strukturer är det jag skyddar?”, säger Jennifer Wegerup till Kulturnyheterna.

I texten i branschtidningen Resumé beskriver Jennifer Wegerup de händelser som hon fått utstå genom åren som kvinnlig sportjournalist. Hon skriver om tystnadskulturen, kollegors knivar i ryggen och att som kvinna inte vara i position att säga stopp – och bli lyssnad på.

Kampanjen #MeToo

– När Resumé hörde av sig tvekade jag först. Men sen kände jag att det för mig själv, mina döttrar och för alla kvinnor och alla bra män var en viktig text att skriva.

Lämnade journalistyrket

År 2016 lämnade Jennifer Wegerup journalistiken efter en lång karriär på några av landets främsta redaktioner. Istället gick hon till att jobba med mediekommunikation hos den dåvarande moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Men efter några månader kom hon tillbaka till yrket. Då som frilans. Och i texten beskriver hon kärleken till arbetet.

”När jag läste in nyhetsspeaken och kände pulsen rusa mot deadline steg lyckan inom mig. Jag var tillbaka där jag hörde hemma, dit som flickan i rummet drömt sig. Aldrig mer ska jag låta mig skrämmas bort av mäns ord och handlingar mot mig. Aldrig mer”, skriver hon.

Att ge sin version av händelsen

I texten i Resumé återger Wegerup berättelser om sina upplevelser under åren som journalist. Förminskandet, tafsandet, sex-sms från chefer och skrikande män som tränger sig in på hotellrum.

Mycket av debatten som uppstått kring #metoo handlar om att publicera namnet på förövarna: männen. Många av dem som Jennifer Wegerup berättar om är inte namngivna. Men en del av dem är det. En av dem, en tidigare kollega på Aftonbladet. I ett Youtube-klipp sjunger han ”Vi har knullat Jennifer Wegerup”.

Enligt Jennifer Wegerup handlade valet om att publicera namnet på den berörde tidigare kollegan om att ge sin version av händelsen.

– Han sa senast i en intervju att han ska skriva en bok om det som hänt så han var redan offentlig och har hela tiden fått ge sin version av det som hänt, och då kände jag att det kanske var dags att ge min version av honom, säger hon. 

”Bryt det manliga tolkningsföreträdet”

Vad måste redaktionerna göra för att hindra att det här händer?

– De måste bli bättre på att vårda och behålla erfarna kvinnor eftersom de ofta slutar. De lite mer erfarna personer som vågar bråka, som har sett saker och som har sett sammanhang. Och bryta det manliga tolkningsföreträdet som råder, att männen slår fast vad som är viktigt och intressant.

– Man ska respektera varandra på en redaktion, men man ska inte beundra varandra. Man ska försöka ha samma sätt som man ser på sina medarbetare oavsett kön och verkligen gå på djupet av sig själv och vara ärlig mot sig själv.

SVT Nyheter har sökt de utpekade personerna för kommentarer

LÄS MER: Fler än fyratusen kvinnliga journalister vittnar om övergrepp, sexism, utsatthet och tystnadskultur i mediebranschen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet