Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekmans bok Om könets existens gavs ut i april.
I boken hävdas att definitionen av kön förändrats under de senaste tio åren. Något som enligt Ekman innebär allvarliga konsekvenser, framför allt för kvinnor.
Boken har blivit omdebatterad och kritiserad för att vara respektlös mot transpersoner. Flera recensenter, i bland annat Göteborgs-posten, SVT och Aftonbladet, har även anklagat den för att innehålla ett flertal faktafel.
Ekis Ekman svarar
Nu försvarar sig Kajsa Ekis Ekman i en egen i artikel i Aftonbladet. Hon avfärdar några av de påpekade faktafelen som bokrecensionerna tar upp och skriver:
”Snarare än att diskutera sakfrågan: de filosofiska tankegångarna eller de medicinska avslöjanden som görs, har meningsmotståndare sökt omöjliggöra debatt genom guilt by association, genom att fragmentera sönder boken till fotnoter och komma med grundlösa påståenden om faktafel.”
Kajsa Ekis Ekman vänder sig också mot SVT:s Per Andersson och menar att han misstolkar till ett parti i boken där hon refererar till WHO:s diagnosmanual ICD-11. Detta är enligt Per Andersson osant.
– Först ljuger hon om vad jag kritiserar hennes bok för. Sen ljuger hon om vad som står på sidan 171 i hennes bok, säger Per Andersson och fortsätter:
– Att en kritiker i en recension av en fackbok även har att ta ställning till trovärdighet och kvalitet i faktahanteringen hör till det normala. Jag har inte “anklagat” henne för faktafel — jag har påvisat faktafel i hennes bok. Det är en viktig skillnad.
RFSL svarar med egen bok
I sin artikel angriper Kajsa Ekis Ekman emellertid framförallt boken 100 fel i Om könets existens.
En slags motskrift som RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, publicerade i början av maj.
I boken listar författarna Cal Orre och Edward Summanen vad de menar är hundra felaktigheter som Kajsa Ekis Ekman gjort sig skyldig till i sin omdebatterade bok.
Vissa faktabaserade citat bemöts med rättelser medan andra, mer svävande och filosofiska citat, bemöts med åsiktsdrivna motargument från RFSL-representanterna.
I ett mejl till Kulturnyheterna förklarar författaren Cal Orre att deras syfte var att svara på den ”transfobiska politiska inlaga som vi anser att 'Om könets existens' är.”
”Gör en annan analys”
Men Kajsa Ekis Ekman underkänner RFSL:s sammanställning.
”När jag går igenom pamfletten visar det sig dock att RFSL med ”sakfel” menar att jag gör en annan analys än de gör (...) Bara 19 av de 100 punkterna handlar om fakta, resten är kommentarer av typen ”Det här resonemanget är konstigt”, skriver hon i Aftonbladet.
Cal Orre svarar till Kulturnyheterna att RFSL:s bok ska ses som ett inlägg i debatten.
”Vi är ärliga med att det är en debattbok och att vi har en tydlig agenda. Vi är också ärliga med vilka fel vi hittat som är rena faktafel och vilka andra, mer politiska eller filosofiska, tankevurpor vi anser att boken innehåller. Att Ekman säger att påståenden om faktafel är grundlösa gör inte alla de rena faktafelen mindre felaktiga.”
Kulturnyheterna har sökt Kajsa Ekis Ekman som tackat nej till intervju.