S i Göteborg: ”Staden blir fulare för varje nytt hus”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgarna vill inte ha fler lådor. Det är kommunalrådet Johannes Hulters (S) bestämda uppfattning.

Nu jobbar stadens styre för att bygga fler hus i klassisk stil.

– Folket ska bestämma – inte någon expert. Oavsett hur många högskolepoäng man har, säger han.

De senaste åren har Socialdemokraterna i Göteborg lagt i en hög växel i debatten om stadens arkitektur. Det är dags att lyssna på invånarna, tycker partiet.

– Människor har vant sig vid att stan blir lite fulare för varje nytt hus som kommer. Det är inte bra, säger Johannes Hulter (S), kommunalråd med ansvar för för bostäder och stadsutveckling.

Ritade eget förslag

För några år sedan presenterades arkitektskisserna på en ny konstnärlig fakultet vid Götaplatsen i Göteborg. Flera politiska partier sparkade bakut när de fick se den modernistiska byggnaden, rapporterade GP.

SD sade att ”en fyraåring som leker med Minecraft hade gjort något bättre”. S kallade huset en ”ganska fyrkantig låda” och ville att fasaden skulle ritas om.

Socialdemokraterna valde att ta fram ett eget förslag på hur huset borde se ut: med höga valv och fönster i traditionellt snitt.

– Det var ett alternativ för att visa att det går att tänka utanför lådan. Det var valvbågar och sådant som passar bättre in på den här platsen, säger Johannes Hulter.

S eget ”arkitektuppror” fick kritik, bland annat från Göteborgs stadsarkitekt.

– Det här är något slags totalitär ryggmärgsreflex, sade stadsarkitekt Björn Siesjö till GP.

”Litat för mycket på expertisen”

Kritiken till trots – i slutändan röstades arkitektbyråns byggnad igenom i fullmäktige. Men Socialdemokraterna, som styr staden tillsammans med MP och V, är fast beslutna om att fortsätta kampen för en mer klassisk stadsbild.

– Vi vet vad människor tycker om. Det är väldigt tydligt i undersökningar och när du tittar på kötider och priser, säger Johannes Hulter.

Är det rätt att politikerna sätter sig över arkitektkåren?

– Ja det tycker jag. Vi lever i en demokrati där folkets företrädare har det sista ordet.

Kanske har respekten för arkitektkåren och byggbolagen varit för stor tidigare, tycker Johannes Hulter.

– Man har velat lita på expertisen. Ibland har man nog litat för mycket och lyssnat för lite på vad folket tycker.

I klippet: Kommunalrådet visar sina drömhus: Så ska framtidens Göteborg se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.