Konstkritiker Dennis Dahlqvist/ Birros bröllopsmålning Foto: SVT/ Jonna Vanhatalo

Kulturnyheternas konstkritiker om att Schulman fick Birros målning

Uppdaterad
Publicerad

Den såldes för 50 100 kronor, och landade som present hos författaren och podcastaren Alex Schulman. Men konstexperten Claes Moser värderar Birros gamla bröllopsmålning betydligt lägre än så, och Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist menar att tavlan använts som ett maktmedel mot Birro.

– Det här handlar om att använda konst som ett maktmedel, för att trycka ner folk, säger konstkritikern Dennis Dahlqvist till Kulturnyheterna.

Schulman själv talar väldigt gott om tavlan. Han säger att det är ett intressant konstverk som fångar sin tid, vad säger du om det?

– Han försöker övertyga oss om att han kan något om konst, vilket inte stämmer. Det han säger är rena rappakaljan men han vill framstå som en konstkännare och därmed få det här övertaget mot Birro för att kunna trycka ner honom.

– Det hela framstår mer som någon slags vuxenmobbing. Jag skulle vilja säga såhär att grabbar, ring mig när ni gått ut gymnasiet.

Historien säljer

Konsthandlaren och experten Claes Moser tycker inte heller att målningen är särskilt intressant. En tavlas värde bygger traditionellt på dess verkshöjd och på vem konstnären är. I fallet med Birros bröllopsmålning är konstnären en anonym amatör, och verkshöjden väldigt låg, menar Claes Moser.

– Det är själva historien bakom målningen som gör att den kunde säljas för en sådan summa, inte dess verkshöjd.

Tavlan köptes anonymt som en present till författaren och podcastaren Alex Schulman. Och Schulman säger till Expressen att han tror den kommer att öka i värde. Men Claes Moser tror tvärtom att målningen kommer att sjunka rejält i värde.

– Det är en tidsfläkt. Om inte Birro lyckas få Nobelpriset i litteratur så kommer den här tavlan inte ha något värde den dagen han är bortglömd, säger Moser.

Inte konst

Jonna Vanhatalo fick målningen i present av en släkting i Finland när hon gifte sig med Marcus Birro. En bit canvas som kom att laddas med en rad olika betydelser. Från att symbolisera kärlek till att representera en svår skilsmässa.

Målningen väckte så mycket ilska att Jonna Vanhatalo slog sin knytnäve genom den. Den följde med genom hela äktenskapet, illa omtyckt men samtidigt omöjlig att slänga på grund av ett –enligt experter– inte ens särskilt välmålat motiv. Till sist lades den ut på auktion, och blev ett sätt att få ett avslut för Vanhatalo. Och den nya ägaren, Alex Schulman, har sagt till Expressen att han ser tavlan som en bit samtidshistoria.

Finns det något konstnärligt eller kulturellt värde i berättelsen om målningen, som ändå burit på så mycket symbolik att den lett till ovanstående kedja av händelser? Inte mycket enligt konsthandlaren Claes Moser, som värderar målningen till mellan 1000 och 1500 kronor.

– Historien är absolut behjärtansvärd, men att försöka göra det till ett konstverk, då tror jag att man är ute på lite farliga vägar, utan det är mer att det finns något känsloladdat, explosivt och emotionellt i hur det har tillkommit, men jag tror att värdet är väldigt, väldigt kortsiktigt, säger Claes Moser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.