75 procent av den anrika kulturstaden Venedig översvämmades när ett oväder drog in över den italienska kusten. Konstverk och kulturarv – delar av den berömda Markuskyrkans nära tusen år gamla mosaikgolv täcktes av saltvatten som fick kyrkan att åldras tjugo år på en dag.
Sen reaktion
– Vi är ganska sena i vår reaktion. Tyvärr är det den här typen av scener vi sett i Venedig som vi kommer att se mer av framöver, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet.
Enligt FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, är det inte bara världskulturarvet i Venedig som är akut hotat av klimatförändringar.
– Unesco pekar ut 49 platser i Medelhavsområdet som är hotade av översvämningar och erosion på grund av stigande havsnivåer. Det gäller bland andra gamla stan i Dubrovnik, Valletta på Malta och Korfus gamla stad. Så det finns många platser, även i Europa som är utsatta för ett akut hot, säger Mats Djurberg.
”Bidrar till social sammanhållning”
Att skydda kulturarv är inte en högprioriterad fråga i klimatdiskussioner enligt Mats Djurberg. Men han hoppas att de senaste händelserna i Venedig kan fungera som en väckarklocka.
– Kulturarv är väldigt centralt i ett samhälle. Det är någonting som bidrar till social sammanhållning. Studier på människor i krissituationer visar att de självfallet vill ha mat och husrum men kulturarv kommer väldigt högt upp på den listan, säger Mats Djurberg och fortsätter:
– Kulturarv är kopplat till identitet, normalitet och är också något som kan bidra till återuppbyggnad.