Unesco om klimathotade kulturarv: ”Det här kommer vi se mer av”

Publicerad

Efter översvämningarna i Venedig – stigande havsvatten och klimatförändringar hotar allt fler kulturarv. Enligt FN-organet Unesco är 49 världsarv runt medelhavet i farozonen i och med stigande havsvatten och erosion.

75 procent av den anrika kulturstaden Venedig översvämmades när ett oväder drog in över den italienska kusten. Konstverk och kulturarv – delar av den berömda Markuskyrkans nära tusen år gamla mosaikgolv täcktes av saltvatten som fick kyrkan att åldras tjugo år på en dag.

Sen reaktion

– Vi är ganska sena i vår reaktion. Tyvärr är det den här typen av scener vi sett i Venedig som vi kommer att se mer av framöver, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet.

Enligt FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, är det inte bara världskulturarvet i Venedig som är akut hotat av klimatförändringar.

– Unesco pekar ut 49 platser i Medelhavsområdet som är hotade av översvämningar och erosion på grund av stigande havsnivåer. Det gäller bland andra gamla stan i Dubrovnik, Valletta på Malta och Korfus gamla stad. Så det finns många platser, även i Europa som är utsatta för ett akut hot, säger Mats Djurberg.

”Bidrar till social sammanhållning”

Att skydda kulturarv är inte en högprioriterad fråga i klimatdiskussioner enligt Mats Djurberg. Men han hoppas att de senaste händelserna i Venedig kan fungera som en väckarklocka.

– Kulturarv är väldigt centralt i ett samhälle. Det är någonting som bidrar till social sammanhållning. Studier på människor i krissituationer visar att de självfallet vill ha mat och husrum men kulturarv kommer väldigt högt upp på den listan, säger Mats Djurberg och fortsätter:

– Kulturarv är kopplat till identitet, normalitet och är också något som kan bidra till återuppbyggnad. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.