En delad bild som visar två scener: till vänster en vidvinkelbild av Beiruts kustlinje med moderna byggnader och havet, och till höger en närbild av en historisk byggnad med färgglada fönster och detaljrik arkitektur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du lite av Libanons kulturarv, och hur det hotas av kriget. Foto: SVT

Kulturarvet hotas av kriget i Libanon

Uppdaterad
Publicerad

Krigets värsta fasor drabbar människors liv och hälsa, men kulturarvet är också hotat i Libanon. Nu övervakar Unesco tillståndet på viktiga platser som tempelruinen Baalbek.

– Kulturarvet är viktigt, det är en del av människors identitet och vår gemensamma historia, säger Maria Dahlström, intendent på Medelhavsmuseet.

Maria Dahlström ansvarar för frågor kring kulturarv, och berättar att det inte bara är kriget som hotar att förstöra viktiga byggnader och föremål. Under kriget står också många dyrbara skatter oövervakade. Då sker plundringar och stölder, och ibland hamnar stöldgodset på oväntade ställen.

Kim Kardashian löste fallet

Bland de mest uppmärksammade fallen nämner Maria Dahlström när Metropolitan Museum of Art köpte en egyptisk sarkofag för fyra miljoner dollar.

När Kim Kardashian fotograferade sig bredvid den på Met galan 2018 såg experter sarkofagen och kände igen den. Den hade stulits i Kairo i tumultet som uppstod runt protesterna under arabiska våren.

Intäkterna från stulna kulturföremål går inte sällan till att finansiera fortsatt krig och terrorism.

Modernt och antikt kulturarv hotat i Libanon

I Libanon förstördes delar av kulturarvet i inbördeskriget på 90-talet. Och år 2020 skadades många byggnader i explosionen i Beiruts hamn, bland annat Sursock museum som är ett viktigt centrum för modern och samtida konst i hela regionen. Sedan dess har museet arbetat hårt med återuppbyggnaden. Men nu har det stängt på grund av kriget, rapporterar Kulturnytt i Sveriges radio.

I videon ovan ser du lite av Beiruts och Libanons kulturarv, och krigets effekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.