)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stockholms kulturborgarråd Torun Boucher (V) får hård kritik från Nike Örbrink (KD). Foto: Stockholms kommun

Kulturborgarråd i blåsväder – anklagas för politisk styrning

Uppdaterad
Publicerad

Ett omtalat panelsamtal om rasism på Kulturhuset i Stockholm har lett till politisk debatt. Nu kritiseras kulturborgarråd Torun Boucher (V) av oppositionen för att ha utövat politisk påtryckning mot Kulturhuset.

”Om jag får ha en åsikt kanske man ska utvärdera sammansättningen Ola Wong och Stina Oscarsson”.

Citatet kommer från ett mejl kulturborgarråd Torun Boucher (V) skickat till Kulturhusets kulturchef Linda Beijer. Mejlväxlingen begärdes sedan ut av, och publicerades i tidsskriften Kvartal efter ett panelsamtal på Kulturhuset.

Under måndagen ifrågasattes Bouchers agerande av flera partier i samband med kommunfullmäktige i Stockholm, bland annat Nike Örbrink (KD).

– Jag tycker att det är problematiskt när högsta kulturpolitikern i Stockholms stad uttrycker en åsikt om paneldelatagare, säger hon.

”Olycklig formulering”

– Det var en olycklig formulering, men jag sa det först efteråt i ett försök att analysera vad som gick fel, menade Torun Boucher under fullmäktigedebatten.

Men Nike Örbrink kräver att kulturborgarrådet tar tillfället i akt och undersöker eventuell politisk påverkan i Stockholm.

– Det väcker en större diskussion om hur politiker på nationell eller kommunal nivå ter sig mot den fria kulturen, säger Örbrink.

Stökigt panelsamtal

Det var under Kulturnatten i Stockholm som ett panelsamtal avbröts efter att personer i publiken uttalat n-ordet. En av deltagarna, statsvetaren Barakat Ghebrehawariat, lämnade samtalet och riktade kraftig kritik mot Kulturhuset för att ingen hade agerat.

Linda Beijer bad om ursäkt.

– Vi har ett ansvar för att det ska vara tryggt i våra rum, och det var det inte, sa Beijer till SVT i samband med händelsen.

Kritiken: Står inte upp för yttrandefrihet

Men ursäkten fick i sin tur kritik av samtalets moderator, dramatikern Stina Oscarsson, och paneldeltagaren Ola Wong, kulturredaktör på Kvartal, som menade att Kulturhuset inte stod upp för yttrandefrihet genom sin pudel.

De delade inte Barakat Ghebrehawariats version av händelserna eller i vilket sammanhang som n-ordet hade uttalats.

Kulturnyheterna har vid flera tillfällen sökt Boucher för en kommentar, men hon har konsekvent avböjt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.