Hur ska man egentligen bete sig som publik på konsert, opera och bio? Foto: TT

Prassla, viska och sova – så beter du dig som kulturkonsument

Uppdaterad
Publicerad

På konserthuset i Malmö ledde prasslande med tuggummipapper till slagsmål. Något som troligen aldrig hade hänt på en biograf. Men vad finns det egentligen för etikettsregler på de olika kulturinstitutionerna? Kulturnyheternas kritiker har svaret.

Det var under torsdagen som slagsmål utbröt på konserthuset Malmö live. Gustav Mahlers femte symfoni spelades för fullt, men en kvinna på andra balkong kunde inte sluta prassla med sin tuggummipåse. Det hela gick så långt att publiken började slåss och vakter fick ingripa.

Kulturnyheternas musikkritiker Camilla Lundberg har aldrig varit med om slagsmål under sina konsert- och operabesök, men däremot stark upprördhet.

– Folk ropar ”tyst” och ”stäng av mobilen”. Speciellt äldre människor får se upp, tycker jag. Pensionärer har inte riktigt mobilvett, och har olika små signaler och väckarklockor och sånt.

Prasslande får man bara ägna sig åt när det är väldigt stark musik, om man nu måste prassla, menar Camilla Lundberg.

– Något jag skulle vilja se mer av är däremot barn i publiken. Det är sällan vuxna tar med sig barn att uppleva en klassisk konsert eller opera, det är synd, säger hon.

Bio mer förlåtande

Biomiljön är snäppet mer förlåtande än den på konserthus och operor när det gäller prassel, enligt Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

– Den största skillnaden mellan bio och scenkonst är att det inte finns några artister som kan ta illa upp. Därför får man lov att sova på bion, så länge man gör det tyst.

Att ljudet på mobilen är avstängt är en självklarhet för de flesta, men enligt Fredrik Sahlin får man inte ens ta upp den ur fickan.

– Så fort skärmen lyser upp så sugs man ut ur illusionen som biobesökare, säger han.

Vill man gärna hålla koll på telefonen så kan man sätta sig längst bak – där får man till och med hångla. Att lägga upp fötterna på ett ledigt säte framför sig funkar endast om det är näst intill tomt i salongen och ingen i närheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.