Kungliga Operan i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer från pressträffen i klippet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kungliga Operan får en andra scen – privata donatorer bakom renovering

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringen av Kungliga Operan i Stockholm kommer att finansieras med stöd från privata donatorer. Det rör sig om 300 miljoner kronor.

– Vi skriver historia, säger Kungliga Operans vd, Fredrik Lindgren.

En renoveringsplan för Kungliga Operan i Stockholm är klar – och den finansieras med stöd från privata donatorer. Antonia Ax:son Johnson med familj, Erling-Perssons stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond går tillsammans in med 300 miljoner.

– De har med stort engagemang valt att stötta projektet, säger Fredrik Lindgren, vd för Kungliga Operan.

Han säger också att Operan även i fortsättningen kommer att söka privata donatorer.

– Dels för operahuset men också andra delar av vår verksamhet; barn- och ungdomsverksamheten, talangprogram för unga musiker, sångare och dansare, säger han.

Hovkapellet blir kvar

Det blir en fullständig renovering av hela byggnaden, med en ny påbyggnad mot Kungsträdgården. Hovkapellet blir kvar i operahuset och en ny andrascen tillkommer, för bland annat barn- och ungdomsverksamhet. Tillkommer gör också tre nya balettsalar.

Renoveringsplanen meddelades under en presskonferens med företrädare för operan tillsammans med kulturminister Parisa Liljestrand (M), finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och Max Elger, generaldirektör för Statens Fastighetsverk.

”Möjliggör ett friare och starkare kulturliv”

– Det är ett monument över vad det offentliga och privata kan åstadkomma tillsammans, säger Parisa Liljestrand och fortsätter:

– En kultur som står på fler ben än enbart det offentliga möjliggör ett friare och starkare kulturliv och den här lösningen visar precis hur det kan gå till i praktiken.

Oppositionen enig

I fallet Kungliga Operan verkar oppositionen och regeringen vara överens om att det är bra med pengar från privata finansiärer.

– Att få in extern finansiering är något vi behöver mer av i Sverige. Det har kommit fina initiativ inte minst vad det gäller operan och Konserthuset i Stockholm. Fortsätter det i den här riktningen är det bara positivt, säger Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och tillägger:

– Det viktiga är att vi håller armlängds avstånd till innehållet.

1400 rum ska renoveras

Enligt Statens fastighetsverk blir renoveringen den största och mest komplexa förvaltningsmyndigheten har åtagit sig. Totalt väntas den kosta kosta 3,2 miljarder kronor.

– Det är uppåt 1400 rum som ska renoveras, hela kåken är 40.000 kvadratmeter. Vi måste byta allt: el, avlopp, värme, vatten och ventilation, säger Max Elger.

Ritning av Kungliga Operan efter renovering Foto: SVT

Operans renovering

Kungliga Operan stänger för renovering den 1 juli 2026 och håller stängt i fem år. Från och med 1 februari 2027 ska operan tillfälligt flytta sin verksamhet till scenen Gasometer i Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.