Läsebok för folkhögskolan, som gavs ut 1868.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Läsebok för Folkhögskolan” trycktes i sju miljoner exemplar under 1800- och 1900-talet. Hör Henrik Edgren, docent i historia, berätta om hur boken formade svenskarnas identitet. Foto: Andreas Idén/SVT

Läsebok för folkskolan – så formade den Sveriges identitet

Publicerad

Folkskolans Läsebok (utgiven 1868) skulle bidra till att forma en svensk nationell identitet. Historikern Henrik Edgren har skrivit en bok om hur statens lärobok ”Läsebok för folkskolan” fick både genomslag och inflytande på ”svenskheten”. Inte helt olikt samtida debatter om kulturkanon och läslistor väckte den också kritik.

Moral, etik, historia, geografi och värderingar: ”Läsebok för folkskolan”, eller ”Folkskolans läsebok” (utgiven 1868) som den också kallades, skulle bidra till att forma en svensk nationell identitet.

– Syftet med boken var att forma Sveriges unga. Den fick väldigt mycket genomslag och hade ett stort inflytande, säger författaren Henrik Edgren, docent i historia och utbildningssociologi vid Uppsala universitet.

Genomslag och inflytande

”En kungsådra för nationens samhörighet”, är titeln på Henrik Edgrens essäbok om hur Sveriges första lärobok skulle forma en svensk identitet. Att boken bär undertiteln ”Läsbok för folkskolan i det sena 1800-talet och tidiga 1900-talets skola och samhälle” visar vilket inflytande den hade på det svenska samhället, utbildningsväsendet och inte minst identitet, historia och religion.

– Läsebok för folkskola blev ett viktigt verktyg för att bygga en svensk nationell identitet från barn i förskoleåldern och uppåt. Den blev också viktig för många vuxna som läste den, förklarar Edgren.

”Nils Holgersson blev svaret på kritiken”

Henrik Edgren uppskattar att sju miljoner exemplar av Folkskolans läsebok kunde tryckas och transporteras tack vare nya järnvägar och bättre tryckteknik.

Men de statliga kommittéerna hade svårt att komma överens om innehållet i läroboken. Samtidigt väckte Folkskolans läsebok kritik för sitt innehåll och fick även konkurrens av andra samtida berättelser. En sådan bok var Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

– Nils Holgersson blev svaret på kritiken mot Folkskolans läsebok. Den motsatte sig inte nationalismen eller samhällsordningen men det ledde till en pedagogisk revolution. Man skulle skriva spännande, roligt och intressant för barn ur deras perspektiv.

Folkskolans läsebok

Folkskolans läsebok är den första större icke-religiösa boken som nådde ut över hela Sverige.

Första upplagan, med nationell diktning samt historiska, geografiska och naturvetenskapliga stycken, utkom 1868 på Norstedts förlag.

Den följdes av en mängd upplagor med olika delar, och från 1911 även med en parallellt utgiven ny upplaga för att möta konkurrensen på läseboksmarknaden.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.