Roy Haynes på Newport Jazz Festival 2009.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roy Haynes trotsade konventionerna med sitt fria trumspel. Hör honom beskriva sin relation till instrumentet i klippet. Foto: TT

Legendariske jazztrummisen Roy Haynes är död

Uppdaterad
Publicerad

Roy Haynes debuterade i Boston på 1940-talet och har sedan dess spelat med storheter som Charlie Parker och Stan Getz. I går kom beskedet att han dött, 99 år gammal.

Roy Haynes föddes i Roxbury 1925 och fick sitt genombrott när han som tonåring spelade på Bostons jazzklubbar. Från 1949 till 1952 var han medlem i Charlie Parkers kvintett och han har även spelat med Louis Armstrong, Sarah Vaughan och Stan Getz. Haynes lyfts ofta för sin mångsidighet som trummis. Under sitt långa yrkesliv hann han jobba inom en rad genrer och stora skiften inom jazzmusiken, från swing till bebop till jazz fusion.

Amerikanska NPR skriver i sin runa över Roy Haynes att han ”spelade så att alla överraskande musikaliska detaljer förenades med mänskliga egenskaper: grace, humor, spänning, coolhet, självförtroende, livskraft. Under sina konserter kunde han gå längst fram på scenen för att steppa, ibland som en del av ett trumsolo.”

Säregen stil

Roy Haynes snabba stil gav honom under 50-talet smeknamnet ”Snap Crackle”, som troligtvis är hämtat från Rice Krispies maskotar Snap, Crackle och Pop och vars namn enligt reklamen ska efterlikna ljudet av när frukostflingorna når mjölken.

Det var inte bara Haynes trumspel som var säreget. 1960 listades han av The Esquire som en av det årets bäst klädda män, tillsammans med Clark Gable och Douglas Fairbanks. Tidningen noterade särskilt hans svaghet för skräddarsydda kostymer och senare skulle hans stil också omfatta satinjackor, gauchobyxor och cowboyhattar.

2008 gjorde Roy Haynes en cameo i Grand Theft Auto IV, då han gav röst till en jazz-DJ på en fiktiv radiostation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.