Lista: Sommarprat vi minns från åren som gått

Uppdaterad
Publicerad

Rekord i anmälningar till Granskningsnämnden, direktsänd djupandning efter teknikstrul och tankar om cancer. Spela klippet för att höra om tre sommarprat som har retat upp, underhållit och berört många lyssnare.

1997: Thomas Di Leva  – Djupandades i direktsändning 

När Thomas Di Leva sommarpratade för andra gången 1997 hakade cd-skivan upp sig och det blev knäpptyst. För att parera tystnaden beslutade sig Thomas Di Leva för att fylla ut den med djupa andetag.

2014: Athena Farrokhzad – Anmäld flest gånger

Poeten Athena Farrokhzad spelade Ebba Gröns Beväpna er och programmet mottog över 100 anmälningar – vilket är rekord. Den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén upprördes så pass att han kastade ut sin tv (!).

2004: Regina Lund – Höll egenskriven ”radiokonsert”

Att marknadsföra sig själv under ett sommarprat är intet ovanligt. Men en som rörde upp känslorna på just detta område var Regina Lund. Under sitt sommarprat 2004 spelade hon enbart låtar signerade henne själv.

2013: Kristian Gidlund – Berörde många djupt

Cancersjuka musikern och författaren Kristian Gidlunds sommarprat blev det sista han gjorde i offentligheten. Många berördes djupt av programmet som handlade om såväl livets början som annalkande slut.

Tre månader efter programmet sändes avled Kristian Gidlund, 29 år gammal.

2005: Lena Andersson – Kritisk mot Jesus

Författaren Lena Anderssons sommarprat 2005 orsakade en smärre lyssnarstorm. En ”ateistisk predikan” om Gud och Jesus som kom att generera nästan 1 000 brev och sex anmälningar till Granskningsnämnden.

1988: Helge Skoog– Häcklade Borås

Skådespelaren Helge Skoog passade på att ge en känga åt sin förra hemstad Borås när han sommarpratade 1988. Svar på tal kom omedelbart när ordföranden i stadens kulturnämnd ringde upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.