En stillbild från filmen ”Longlegs”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se och hör mer om Longlegs i videon. Foto: Neon

”Longlegs” i regi av Osgood Perkins

Uppdaterad
Publicerad

Nicolas Cage spelar en djävulsdyrkande seriemördare i ”Longlegs” och filmen har hyllats som om den vore regisserad av Satan själv. Något överdrivet men regissören Osgood Perkins bygger något skrämmande unikt från sina inspirationskällor, enligt filmkritiker Kristoffer Viita.

I ”Longlegs” spelas seriemördaren med samma namn av en nästan oigenkännlig Nicolas Cage. En djävulsdyrkande dockmakare med ett fejs som liknar ett provsprängningsområde för dålig plastikkirurgi, och med ett tillgjort manér som blir otroligt hotfullt i sin falskhet.

Enligt den nybakade men begåvade FBI-agenten Lee Harker (Maika Monroe) verkar Longlegs ligga bakom ett antal mördade familjer. Mysteriet är hur han lyckats döda när han aldrig satt sin fot på platsen. Svaret på gåtan finns i efterlämnade pussel och en läskig docka som han tillverkat, men också i Harkers barndom, som har mer med Longlegs att göra än hon först vill erkänna.

På många sätt representerar den deformerade djävulsdyrkaren hur Harkers barndom förlorats för tidigt, och regissören Osgood Perkins låter bitar från ett möte i hennes förflutna droppa igenom handlingen för att bygga upp ett kompakt mörker som kulminerar i slutet och som är svårt att skaka av sig när eftertexterna rullat.

Det kan vara värt att skruva ned förväntningarna på ”Longlegs” en aning, som under sommaren i USA dubbades ”den mest skrämmande filmen senaste decenniet”.

”Longlegs” är inte en ny ”Lammen tystnar”, som vissa förhandsrapporter också gjort gällande. Även om det finns tydliga likheter mellan Lee Harker och Jodie Fosters Clarice Starling. Båda är FBI-agenter som jobbar igenom ett barndomstrauma på jakt efter en seriemördare under tidigt 90-tal.

”Longlegs” stjäl snarare friskt från många olika filmer, som ”Se7en”, eller för den delen ”Psycho”, där debutregissören Osgood Perkins pappa – Anthony Perkins – gjorde sin legendariska roll.

Känslan för skräck går helt klart i familjen.

Det betyder inte att ”Longlegs” saknar originalitet. Tvärtom gör Perkins en Tarantino-bedrift och bygger något unikt av sina inspirationskällor. Perkins skräckthriller knyter an till en rädsla för Djävulens selektiva sadism.

Allra bäst är de scener när Harker är jagad och publiken ser vad hon precis missar i ögonvrån.

Hypen må vara en aning överdriven, men en varning utfärdas helt klart till alla med svaga nerver.

Longlegs

Biopremiär: 30 augusti 2024

Regi: Osgood Perkins

Skådespelare: Macka Monroe, Nicolas Cage, Alicia Witt med flera

Speltid: 1h 41 min

Åldersgräns: 15 år

Betyg: 4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.