Se kampanjfilmen som upprör Louvren. Foto: Skärmdump kampanjvideo.

Louvren hotar med att stämma Marine Le Pen

Publicerad

I en ny kampanjfilm står Marine Le Pen, ledare för det högerextrema partiet Nationella fronten, framför de världskända glaspyramiderna intill Louvren. Det har nu visat sig att Le Pen gjorde filmen utan museets tillstånd, rapporterar Artnet.

Louvren har varit den franska monarkins högborg sedan slutet av 1100-talet och är idag världens mest välbesökta museum som innehar mästerverk från världens alla hörn inklusive Leonardo da Vincis berömda målning Mona Lisa.

För drygt fem år sedan höll den nuvarande presidenten Emmanuel Macron sitt segertal vid Louvren efter att ha vunnit valet mot Marine Le Pen. I talet påtalade han vikten av ett enat land och att han ville värna tryggheten i Europa.

Louvren: Saknar godkännande

I den nya kampanjfilmen, som publicerades den 15 januari, anklagar Le Pen den franska presidenten för att ha misslyckats med att leverera det han lovat och att han har lett landet i fel riktning.

Hon talar också om att hon behöver det franska folket vid sin sida när hon ska utmana Macron i presidentvalet i april.

Som en passning till Macron vandrar hon runt framför museets fasad.

Louvren har gått ut i ett officiellt uttalande där de menar att Le Pen producerade videon utan museets godkännande och de överväger att åtala Le Pen och hennes produktionsteam.

Det är inte första gången som Louvren kritiserat politiska kandidaters kampanjfilmer. Tidigare har den högernationalistiske presidentkandidaten Eric Zemmour producerat en kampanjfilm framför glaspyramiderna. Museet bad honom att radera videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.