– Jag känner mig så otroligt tacksam för att jag får lov att göra filmer och att de får visas utanför Sverige. Men jag ser det som att jag bara gör och sen vill jag skicka ut dem. Sen vill inte jag veta någonting om dem, säger Lukas Moodysson.
”Är lite asocial”
Filmen är en uppföljare till hans publiksuccé ”Tillsammans” (2000) om ett 70-talskollektiv bestående av vänsteridealister. När de återförenas för en födelsedagsfest år 1999 försöker de hitta tillbaka till varandra och anpassa sig till den nya tidsandan, och vissa fortsätter drömma om att leva tillsammans. Moodysson själv skulle däremot aldrig vilja bo i kollektiv.
– Jag är lite asocial så jag skulle nog tycka att det vore svårt att bo i kollektiv. Jag tycker väl egentligen att många fler människor borde göra det. Kanske bara inte just jag, säger Lukas Moodysson.
Positiva reaktioner
”Tillsammans 99” är Lukas Moodyssons första film sedan ”Vi är bäst” (2013), om unga punktjejer som också hade sin premiär i Toronto.
Filmfestivalen är lika mycket marknad som det är folkfest, och reaktionerna på filmen efter bransch- och pressvisningen var positiva.
– Det fanns en period när han var mycket mörkare och mer experimentell, och sedan den lättsammare om ungarna. Den här hamnar någonstans i mitten, säger David Ansen, som är ett fan av Lukas Moodysson. Han är också programmerare för Palm Springs international filmfestival och har innan dess varit filmkritiker för Newsweek i 30 år.
– Den hänger absolut ihop med hans första film, hans humanism finns där, säger Ansen.
”Fortfarande skakad”
Maggie Kane som är del av filmfestivalens ”Next wave”-kommitté för unga filmskapare är också tagen efter visningen.
– Det var verkligen en rolig upplevelse och det känns som att jag lärde mig mycket. Jag är fortfarande skakad och tror att jag behöver gå på en till visning och se den en gång till, säger Kane.
Se hela intervjun med Lukas Moodysson i klippet ovan.