– Manifestationen har två syften, vi vill markera för Kina att vi inte glömmer Gui Minhai när det nu gått 1000 dagar. Vi vill ha honom levande till Sverige. Det andra är att vi vill att Sveriges utrikesdepartement ska agera starkare gentemot Kina, säger Kurdo Baksi till Kulturnyheterna.
Det var under en semesterresa i Thailand den 17 oktober 2015 som Gui Minhai kidnappades av kinesiska agenter och har sedan dess suttit frihetsberövad utan rättegång.
Förra året släpptes han, enligt kinesiska myndigheter, fast då belagd med utreseförbud. Men den 20 januari greps han igen. Det under en tågresa i Kina när han var tillsammans med två svenska diplomater.
På sitt förlag har Gui Minhai publicerat regimkritisk litteratur med känsligt material om den kinesiske presidenten Xi Jinping och den högsta ledningen i landet. Anklagelserna som riktats mot honom, att han kört rattfull samt smugglat in förbjudna böcker i landet, anses av många vara svepskäl och att det egentligen skälet är hans förlags verksamhet.
– Vi vet inte så mycket, sedan i februari har vi ingen information alls. Han sitter inspärrad och enligt de kinesiska lagarna borde han ha ställts inför rätta inom max 40 dagar, och det har inte skett, säger Kurdo Baksi.
Margot Wallström: ”Oacceptabelt”
Utrikesminister Margot Wallström kallade i ett uttalande den 8:e mars i år det kinesiska agerandet rörande Gui Minhais fall för ”oacceptabelt”.
”Vårt arbete med fallet fortsätter med oförminskad styrka. Vi fortsätter att kräva att Gui Minhai ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps, så att han kan återförenas med sin dotter och familj”, skrev hon vidare i uttalandet.
Under Almedalsveckan i år kommenterade utrikesminister Margot Wallström åter Gui Minhais fall och sade då till TT att Utrikesdepartementet i dagsläget inte vet hur han mår.
– Vi är beredda att skicka personal. Vi har verkligen påtalat det här gång på gång på gång, sade Margot Wallström till TT.
Men Kurdo Baksi efterfrågar ett starkare agerande från utrikesminister Margot Wallström och det svenska utrikesdepartementet.
– Sverige är ett litet land, men Sverige är också ett stort humanistiskt land – och vi är just nu ordförande i FN:s säkerhetsråd. Då tycker jag att Sverige borde höja rösten mot Kina, till exempel genom att markera med att utvisa åtminstone en diplomat, säger han.
Gemensamt upprop: ”Frige Gui Minhai”
Den 4:e juni i år publicerades ett upprop undertecknat en mängd svenska diplomater, politiker och kulturarbetare om att Gui Minhai måste friges. Bland de undertecknade fanns vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V), Svenska förläggareföreningens ordförande Eva Gedin och Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson.
”De kinesiska myndigheternas agerande mot Gui Minhai strider mot grundläggande rättsprinciper och utgör en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna”, skrev de underteckande i uppropet.
Som Kulturnyheterna i går kunde berätta har Kinas ambassad i Sverige skickat ut ett mejl till flertalet av de undertecknade i uppropet med syfte att ”klargöra fakta” och där Gui Minhai och anställda vid Göteborgs Universitet anklagas för brott.
– De vill ge sin version och de har också pekat ut en svensk journalist tidigare. Före uppropet som gick ut i 41 medier så såg jag aldrig ett pressmeddelande på Kinas ambassads hemsida gällande Gui Minhai – men efter vårt upprop har det kommit ganska jobbiga engelskspråkiga pressmeddelanden, säger Kurdo Baksi.
Bakgrund Gui Minhai
1990-talet
Gui Mihai bosätter sig i Göteborg och arbetar med en uppsats vid Göteborgs Universitet. Dottern Angela växer upp i staden, som Gui än i dag ser som ”sin stad”.
2015
17 oktober. Gui Minhai, född i Kina men bosatt i Hongkong, ses lämna semesterlägenheten i Pattaya, Thailand, med en okänd man. Landets myndigheter har inga uppgifter om vart han tagit vägen.
20–26 oktober. Tre kollegor på Gui Minhais förlag och bokhandel som säljer böcker som är förbjudna i Fastlandskina försvinner.
13 november. Dottern, Angela Gui, får för första gången kontakt med sin pappa.
2016
17 januari. I en TV-sänd intervju i statstelevisionen CCTV hävdar Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina på grund av ett trafikbrott. Han vill inte ha någon hjälp utifrån och dottern uppmanas att inte vara orolig.
24 februari. Svensk ambassadpersonal får för första gången träffa Gui Minhai som dock säger att han inte vill ha någon hjälp.
4–6 mars. Medarbetare till Gui släpps, efter att de kort återvänt till Hongkong reser de tillbaka till Fastlandskina.
25 mars. I ett samtal med Angela Gui talar fadern enbart engelska och säger till dottern att inte ge fler intervjuer.
24 maj. Angela Gui vittnar om försvinnandet i den amerikanska kongressen.
Juni. Senaste tillfället som Angela Gui talade med sin pappa i telefon.
13–18 september. En av Gui Minhais medarbetare återvänder till Hongkong och berättar för medier att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och inför tv-kameror tvingats erkänna påstådda brott. I Hongkong hålls stora demonstrationer för Gui Minhais frisläppande.
2017
24 oktober. Kinesiska myndigheter bekräftar för UD att Gui Minhai har frigivits, men hans dotter är inter övertygad och har inte kontaktats av fadern.
27 oktober. PEN-klubben skriver att de har fått uppgifter om att Minhai kommer att ansöka om ett svenskt pass för att kunna lämna Kina.
”I nuläget är det omöjligt att bekräfta om Gui Minhai är fri att lämna Ningbo utan restriktioner” skriver kinesiska PEN-klubben i pressmeddelandet.
2018
22 januari. Gui Minhai befinner sig med två svenska diplomater när han åter grips av kinesisk polis. Svenska UD och utrikesminister Margot Wallström kallar upp Kinas ambassadör.
24 januari. EU:s ambassadör i Kina kräver att Gui ska friges.
6 februari. Kina bekräftar att Gui Minhai åter sitter fängslad.
9 februari. Gui har av allt att döma tvingats fram i kinesisk tv där han avgett ett erkännande.
Källor: TT och SVT