Fans visade sitt stöd för rapparen Gnawi under rättegången. Foto: Mosa'ab Elshamy/TT

Marockansk rappare får fängelse efter regimkritisk video

Uppdaterad
Publicerad

Den marockanske rapparen Gnawi har dömts till ett års fängelse mot bakgrund av att han i en video ska ha ”förolämpat offentliga tjänstemän”. Nu fördömer Amnesty international domen och kräver att Gnawi friges.

”Att uttrycka kritik mot polisväsendet eller myndigheter är inte ett brott”, säger Heba Morayef, chef för Amnesty international i Mellanöstern och Nordafrika, i ett pressmeddelande.

Det var den 1 november som rapparen Mohamed Mounir, känd under artistnamnet Gnawi, greps av marockansk polis. Gripandet handlar, enligt marockanska myndigheter, om att Gnawi har förolämpat marockansk polis i en video som han postade på nätet i slutet av oktober, något som i Marocko kan leda till upptill två års fängelse. 

Under tisdagen dömdes Gnawi till böter och ett års fängelse på dessa grunder, det rapporterar flera medier, bland annat tidningen The Guardian.

Omdebatterad musikvideo

Men enligt Gnawis fans är domen ett sätt att straffa rapparen för hans regimkritiska låt ”Länge leve folket”, som släpptes bara dagar innan Gnawi greps, och som blivit en viral succé. Musikvideon har över 15 miljoner visningar på Youtube.

Amnesty international riktar nu skarp kritik mot marockansk domstol och kräver att domen upphävs. 

”Det här är en skamlig dom. Det är inte berättigat att fängsla Gnawi i ett år bara för att han utövade sin rätt till yttrandefrihet. De marockanska myndigheterna måste upphäva domen och omedelbart släppa honom”, säger Heba Morayef, chef för Amnesty international i Mellanöstern och Nordafrika, i ett pressmeddelande.

”Inget brott”

Enligt Amnesty international är de marockanska myndigheternas agerande ett tecken på att man från regeringens sida inte tvekar inför att sätta dit de som öppet uttrycker kritik mot regimen.

”Att uttrycka kritik mot polisväsendet eller myndigheterna är inte ett brott. Internationell lag skyddar rätten till yttrandefrihet – även om de åsikter som delas är chockerande eller kränkande,” säger Heba Morayef.

Gnawi kan överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.