Mattias Nohrborg gör comeback

Uppdaterad
Publicerad

Tre år efter det att Triangelfilm och Astoria Cinemas gick i graven gör deras grundare Mattias Nohrborg comeback. Nu i sällskap med Folkets Hus och Parker.

Tillsammans startar de filmimportbolaget Tri Art Film – ett bolag som ska köpa in kvalitetsfilmer med egen biografdistribution. Först ut på duken, med premiär i mars, blir Norwegian Wood av den fransk-vietnamesiska regissören Tran Anh Hung.

Filmsajt och distribution

-Vi har väldigt klart för oss vad vi ska göra. Vi kommer att ha inköp, distribution för bio och dvd samt en digital, communitybaserad, plattform. Dessutom ska vi ha en konsumenttjänst, Video on Demand.

I 20 år drev Mathias Nohrborg Triangelfilm – ett distributionsbolag med en exklusiv filmkatalog.

I likhet med Triangelfilm vill Nohrborg att Tri Art ska arbeta med en blandning av okända debautanter och etablerade regissörer, smala filmer men också breda kvalitetsfilmer.

-En av våra huvuduppgifter är att hitta nya talanger.

Bitter erfarenhet

När Nohrborg och Triangelfilm var med och köpte Sandrews Metronomes biografer 2005 och bildade Astoria Cinemas var tanken att det skulle bli en uppstickare som skulle utmana biogiganten SF.

-Jag trodde att SF skulle låta mig vara deras alibi. Det var mitt stora misstag.

Men, som bekant gick både storsatningen Astoria och Triangelfilm i konkurs 2007 och SF Bio köpte upp Astorias biografer. Med den bittra erfarenheten i bagaget tänker Mattias Nohrborg nu enbart ägna sig åt filminköp. Han är inte vd, sitter inte med i företagets styrelsen och har inte investerat några pengar.

”Jag är inte speciellt rädd”

Tri Art finansieras i stället av animationsbolaget Forestlight Studio och Folkets Hus och Parker, som med sina drygt 200 biografer når ut över hela Sverige.

-Det som tidigare väckte mig om nätterna var att jag hade flera biografer som var väldigt dyra att driva. Jag är inte speciellt rädd för det vi gör nu utan jag litar på det lilla arbetslag som vi är, avslutar Mathias Nohrborg.

Abdul Hibombo

abdul.hibombo@svt.se

Olle Gunn

olle.gunn@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.