Foto: SVT Design

Mediekvinnor kräver kvotering i tv-rutan

Uppdaterad
Publicerad

Tjejpar som vill göra tv möts av ”lilla-gumman”-attityder, menar journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarsson. Nu ställer mediekvinnor krav på kvotering i rutan.

Det brände till ordentligt i morse i SVT:s Gomorron när Nöjespanelen tog upp diskussionen om bristen på kvinnliga radarpar i tv.

– Det är så jävla konstigt, sa författaren och journalisten Anna Charlotta Gunnarsson. Jag kokar av ilska!

Medier

Hon menar att det är tv-chefer som står i vägen, att en unken inställning i chefsrummen ger killarna gräddfil.

Kan och vill – men det går inte

Det handlar inte om att kvinnor inte vill eller inte har idéer. Jag har lagt en miljard programförslag där jag vill leda tillsammans med andra tjejer – men det går inte!

För SVT berättar hon att hon mötts av märkliga attityder när hon presenterat förslag på att få leda olika typer av tv-program tillsammans med en annan kvinna, det har handlat om både musikprogram och humorprogram.

– Vi träffade en tv-chef som undrade: ”Skulle ni klara den pressen”, säger Anna Charlotta Gunnarson. Jag undrar om samma fråga ställs när Schyffert och Rheborg lägger fram sina förslag?

En annan tv-chef undrade varför hon drev frågan om att få in fler kvinnliga programledare i UR-produktionen ”Genusmaskineriet”.

– Det är konstigt att du tar upp programledarproblemet, du har ju redan din plats, ska chefen ha sagt.

Värda en plats i solen

Medier svämmar över av grabbpar som Fredrik och Filip, Shyffert och Rheborg och Lindström och Luuk, medan tjejparen lyser med sin frånvaro. P3:s Emma Knyckare tog upp problemet i en debattartikel förra veckan. ”Jag har en känsla av att som killduo är det bara att stappla in på valfri tv-kanal och säga att man vill göra ännu en säsong om vad som helst”, skrev hon.

Snabbt kontrade Erik Hörstadius, som varit producent för Filip och Fredrik. ”Killarna förtjänar sin plats i solen” för de jobbar hårt och har driv, menade han.

Anna Charlotta Gunnarsson tycker inte att det är något fel på kvinnors driv. Det finns många som vill, men inte kommer fram, menar hon.

– Jag är oerhört brydd över att inte fler programbeställare förstår värdet av att tjejer syns med andra tjejer, säger hon. Det sänder signaler om vem som tillåts vara skön ihop med någon annan och vem som ska stå själv och duktigt ta ansvaret på egen hand.

SVT borde gå i bräschen

Programledaren Belinda Olsson, som gjorde serien Fittstim håller med om att fler tjejduos i teve skulle skicka viktiga signaler till publiken, även om hon själv ska göra program med en av tv-Sveriges grand old men i höst, Janne Josefsson. Just nu följer hon serien i Kanal 5 som frontas av Carina Berg och Christine Meltzer, ett av få kvinnliga radarpar.

– Det är ett skitbra program med två tjejer som bara får vara sköna i rutan, säger hon. Jag märker på min egen reaktion hur ovanligt det är att se ett sådant program.

Att public service-kanalen SVT inte sänder ett enda program som leds av en tjejduo idag tycker Axel Eriksson, programchef på Kanal 5 är märkligt.

– Som public service-äskare hade jag gärna sett att SVT gick i bräschen, säger han. Det är pinsamt få tjejduos i tv. Vi är otroligt glada för att ha Christine och Carina, de gör magisk tv ihop!

Kvotering i rutan

I morgonsoffans heta diskussion förde både Anna Charlotta Gunnarsson och DN-journalisten Hanna Fahl fram krav på att kvotera in tjejpar i teverutan.

– Det är bedrövligt att det inte hänt mer, sa Hanna Fahl. Kvotera på nu!

– Det är intressant att det är Kanal 5 och inte SVT som går i bräschen, säger Anna Charlotta Gunnarsson. SVT borde sätta ner foten och ta in tio nya tjejpar.

Programdirektören Martin Österdahl, som köper in nya program till SVT säger såhär om kvoteringskravet från mediekvinnorna:

– Inga tankar är främmande för mig, men inom de ”kreativa industrierna” pekas kvotering sällan ut som den bästa metoden. Men, som sagt, jag är alltid öppen för att hitta nya former.

Han pekar också på att SVT tidigare gjort flera program som frontas av en tjejduo. Som underhållningsprogrammet Helt Magiskt med Malin Olsson och Marie Serneholt, hösten 2011.

Större genomslag för män

– De reaktioner vi fick då var inte att vi var nytänkande, snarare att det var lite konstigt, säger han. Det är en intressant reaktion, tycker jag.

Martin Österdahl understryker att SVT har en bra balans när det gäller manliga och kvinnliga programledare i rutan, men att det just nu saknas tjejpar.

– Jag hoppas att det ändrar sig, säger Anna Charlotta Gunnarsson. Jag har själv jobbat med kvotering i alla mina program under 15 år, så att säga att kvotering inte funkar i kreativa branscher stämmer inte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet