• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Salman Rushdie anklagar Mo Yan för att springa regimens ärenden. Foto: Scanpix

Rushdie: ”Mo Yan är regimens medlöpare”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Mo Yans besök i Stockholm rasar författaren Salman Rushdie på Facebook, bland annat för att Nobelpristagaren försvarar censur.

Författarenav ”Satansverserna”, som fick gå under jorden i decennier efter att en fatwa utfärdatsöver honom, anklagar Mo Yan för att gå denkinesiska regimens ärende:  

”Dethär är verkligen illa”, menar Rushdie. ”Han försvarar censur och vägrar skriva påpetitionen för att frige fredspristagaren Liu Xiaobo”. Det är svårt att inte draslutsatsen att Mo Yan är motsvarigheten till den Sovjetiske partiförfattaren Michail Sjolochov: en regimens medlöpare”, skriver Rushdieenligt Salon News.

Nobelpriset i litteratur

Bland dem som ställt skrivit på petitionen för att frige LiuXiaobo, som dömdes till 11års fängelse 2009 efter att ha kritiserat den kinesiska regeringen, finnsDalai lama, Desmond Tutu, den amerikanska författaren Toni Morrison och brittenJohn Gurdon, som är en av årets medicinpristagare.

Inte olikt en tullkontroll

Som förklaring till att han inte ville ställa sig bakom protestensade Mo Yan: ”Jag har alltidvarit oberoende.Jag vill ha det så. När någon tvingar mig att göra något, gör jag det inte”.

Vad gällercensuren i Kina, anser han att den inte är så mycket annorlunda de säkerhetskontrollerhan passerade på väg till Sverige.

”När jag gick genom tullen ville de också kontrollera mig – man tog till och med mitt bälte och mina skor”.sade han. ”Menjag tror att dessa kontroller är nödvändiga.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur

Mer i ämnet