Mode med politisk påverkan

Uppdaterad
Publicerad

Mode och politik. På fredag öppnar ”Utopian Bodies – Fashion Looks Forwards” på Liljevalchs i Stockholm. Kulturnyheterna var på plats när utställningen om modets makt, utopier och framtidsmöjligheter byggdes fram.

– Syftet med utställningen är att titta på modets möjligheter och kraften som finns i mänsklig kreativitet. Mode har ju möjlighet att förändra: Man kan visa vad man tycker och känner och vilken genusidentitet man har. Vi försöker kolla på alla de här olika delarna i utställningen, säger curatorn Sofia Hedman som står bakom utställningen tillsammans med maken Serge Martynov.

”Annat perspektiv på mode”

Genusidentitet, Hållbarhet, Solidaritet och Motstånd och Skönhet är några av de elva teman som i elva olika rum utforskar utopiska idéer och modets möjligheter till förändring. Utställningen ställer sig frågan om och hur man med mode kan skapa en bättre framtid.

– Det intressanta är just det att man har ett annat perspektiv på mode det handlar inte bara om färg, form och glamour utan det handlar om en konstart som kan påverka världen på ett socialt och politiskt sätt, säger Kulturnyheternas konstkritiker Dennis Dahlqvist. 

Handlar om flyktingkatastrof

Ambitionen är hög. Verk från hela världen av modeskapare som Alexander Mcqueen, Viktor & Rolf och Sonia Rykiel ska ställas på plats. Även flera svenska designers medverkar, som Bea Szenfeld, här med en kommentar på pälsindustrin i form av en klänning föreställande tio människobebisar.

Ett av alla verk som håller på att plockas upp när Kulturnyheterna är på plats är designern Hussein Chalayans högaktuella och ikoniska kjol i trä.

– Det handlar faktiskt om en flyktingkatastrof, precis som den vi har nu. Det var i kriget i Kosovo 1999 där folk också behövde fly. Verket är alltså ett bord som man kan sätta på sig som en kjol. Man står hemma och ska precis fly, vad ska man ta med sig? Under Chalayans modevisning tar modellen borden och sätter på sig som en kjol, det är ganska dramatiskt. Vi befinner oss alltså direkt i det ögonblicket när man måste lämna hemmet, säger Dennis Dahlqvist.

”Handlar om en dröm”

Curatorn Sofia Hedman hoppas att besökaren kan gå från utställningen och känna att förändring är möjligt och den börjar här och nu med en själv.

– Utopi handlar ju om hopp någonstans och det handlar om en dröm. Alla framsteg som har gjorts startade någonstans som en dröm eller som ett hopp för framtiden, säger hon.

Utställningen på Liljevalchs konsthall i Stockholm öppnar den 25:e september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.