Den förra romanen, "Mor om natten" – om en författare som försöker förstå vem hans deprimerade mor var – hade stora likheter med Niels Fredrik Dahls eget liv och egen mamma. En roman om två depressivt lagda personer, enligt honom själv.
"Fars rygg" handlar om hans far och här ges denne nästan hela utrymmet.
– Rygg kan betyda så mycket, både trygghet och avvisande. Han var en ensam man som på många sätt stod utanför livet. Men han var samtidigt väldigt kärleksfull och varm. Det är både närhet och fjärmande som ligger i den här ryggen, säger Niels Fredrik Dahl.
Oroligt Europa
Fadern föddes i Egypten och blev redan som barn placerad på internatskola i Genève av sina norska föräldrar, något som kom att prägla hans liv. Niels Fredrik Dahl ser honom komma vandrande från Egypten, via Schweiz och upp till Norge, genom ett Europa i lågor. Efter faderns död 2008 förstod Niels Fredrik Dahl hur lite han visste om honom.
– I levande livet såg jag ryggen hans, för att kunna skriva om honom och ge honom plats var jag tvungen att vända på honom så att han kom gående mot mig.
"Fars rygg" ges ut i svensk översättning av Gun-Britt Sundström i början av nästa år.
Ingen svensk
Nordiska rådets pristagare presenterades i ett förinspelat tv-program på tisdagskvällen.
Barn- och ungdomslitteraturpriset går till den danske serietecknaren och illustratören Jakob Martin Strid för "Den fantastiske bus", musikpriset till den danske tonsättaren Rune Glerup för hans violinkonsert "Om lys och lethed" och filmpriset till den norske regissören Dag Johan Haugerud för "Sex", en dramakomedi om två sotare med homoerotiska begär.
Den isländska arkitekten Arnhildur Pálmadóttir får miljöpriset för sitt fokus på hållbarhet och återbruk i stadsplaneringen.
Samtliga pristagare får 300 000 danska kronor.
Fakta: Nordiska rådets priser
Nordiska rådets priser delas i år ut i Reykjavík och de isländska värdarna har bestämt sig för att göra ett förinspelat tv-program om vinnare och nominerade i stället för en traditionell prisgala. Det var länge sedan prisgalan direktsändes i tv i de nordiska länderna och Bryndís Haraldsdóttir, ordförande i Nordiska rådets presidium, vill prova ett nytt grepp för att nå ut till en bredare publik.
"Vi har haft en ganska dyr gala som inte visats, vi kände inte riktigt att det är vad det här handlar om", säger Bryndís Haraldsdóttir.
På Island, Färöarna och i Finland och Danmark visades programmet i public service, dock inte i Sverige där intresserade hänvisas till www.norden.org.