Indiemusikerna Luke Pyenson och Alex Bleeker berättar om hur deras kollegor äter på turné.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Indiemusikerna Luke Pyenson och Alex Bleeker berättar om hur deras kollegor äter på turné. Foto: Youtuber / TT

Ny bok om indiemusikers matvanor på turné: ”Excentriska”

Publicerad

Turnélivet har länge romantiserats.

I en ny bok riktas fokuset från alkohol och droger till vad indiemusiker faktiskt får i sig för näring när de är på turné.

Varför är Devendra Banhart jämnt hungrig på turné? Varför är Robin Pecknold i Fleet Foxes tokig i ett vegetariskt tunnelbane-snack och varför fick Natalie Mering från Weyes Blood matförgiftning på ett nattåg mellan Portugal och Spanien?

Det reds ut i novellsamlingen ”Taste in music: Eating on tour with indie musicians” av författarna och tillika indiemusikerna Luke Pyenson och Alex Bleeker – som vill sätta turnématen i fokus.

– Konserterna är ganska samma dag ut och dag in, men maten blir ett sätt att uppleva förändring. Det är så jag vet var jag befinner mig i världen, säger Luke Pyenson till SVT Kulturnyheterna.

Hetsätning & fasta

Boken handlar inte om rika superstjärnors matvanor utan om indiemusiker som kuskar på från stad till stad. Under arbetet med boken insåg författarna snabbt att musiker har en sak gemensamt i sina matvanor – de är ofta excentriska.

– Vissa äter inte på x-antal timmar innan en konsert, och andra tror att maten de äter kan påverka hur instrumenten låter, säger Alex Bleeker till SVT och fortsätter:

– Vi är riktiga foodies, men andra vi pratat med såg mat mer som ett problem som man måste ta hand om varje dag.

Syftet med boken var att visa en annan sida av turnerandet, långt från rock'n'roll-myten om alkohol och droger.

– Såklart dricker folk alkohol och tar droger på turné, men alla gör inte det. Vi ville visa en annan sida, exempelvis berättar en artist i boken om när hen hetsåt en hel plåt med brownies – som visade sig vara haschbrownies. Men då är fokuset mer att 'jag fattar inte att jag hetsåt en hel plåt brownies' – än att det handlar om droger, säger Alex Bleeker.

Jakt på grönt

Hälsoaspekten återkommer i boken. Balansgången mellan att upptäcka världens olika kök och njuta av livet – samtidigt som man ska kunna ställa sig på en scen och må bra i sig själv tycks de flesta indiemusiker fundera på. Åtminstone de som turnerat i många år.

– De flesta vi pratat med vill äta något grönt varje dag, Bara illusionen av att vara lite hälsosam är viktig, säger Luke Pyenson.

– Det finns alltid något onyttigt runtom en på turné, säger Alex Bleeker och fortsätter:

– För mig är fet ohälsosam mat farligare än alkohol och droger. Men det där är olika från person till person.

äta bulle turné jonas lundqvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad äter en turnerande svensk indiemusiker? Artisten Jonas Lundqvist om äpplen, ostmackor och varför han tackar nej till ölkorv. Foto: Oscar Fries/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.