Johanna Alm Dahlin på DIK

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ger AI-översättningar sämre litteratur? I videon ovan svarar Johanna Alm Dahlin på var AI brister, än så länge. Foto: Martin Ekelin

Ny studie: En av tre översättare tappar jobb till AI

Uppdaterad
Publicerad

I fackförbundet DIK:s nya enkätstudie svarar en tredjedel av översättarna att de tappar jobb till AI, och nästan hälften svarar att lönerna pressas. En av tre har därför bytt, eller vill byta yrkesbana.

– Det leder till sämre kvalitet på litteraturen, säger fackförbundet.

Experter säger att kreatörer och kontorsarbetare står i frontlinjen för nästa våg av automatisering, eftersom AI kan skapa innehåll.

Prognoser från bland annat banken Goldman Sachs menar att en till två tredjedelar av kunskapsarbetares jobb kan ersättas av AI. Redan nu pekar siffror från såväl Svenska Tecknare som Arbetsförmedlingen på att kulturarbetare blir av med jobb när uppdragsgivare skapar innehåll med AI.

I en ny enkätstudie av fackförbundet DIK svarar nu 36 procent av översättarna att AI gjort det svårare att få jobb och uppdrag. Nästan hälften, 46 procent, säger även att lönerna pressas.

Enligt fackförbundet DIK leder AI-översättningar till sämre kvalitet för läsaren.

– Det rimmar illa med samhällets ambitioner om läsfrämjande, språkutveckling och tillgång till litteratur av bra kvalitet, säger Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på DIK.

Ger AI-översättningar sämre litteratur? I videon ovan svarar Johanna Alm Dahlin på vad AI än så länge inte klarar.

Enkätstudien visar även att en av tre nu har bytt, eller överväger att byta yrkesbana.

Automatiseringen drabbar många branscher. Kan det inte vara så att det behövs färre översättare nu när vi har AI-verktyg?

–AI kan användas som ett jättebra verktyg och komplement, men vi ser att översättarna behövs även i framtiden. Den kompetens de har och den unikt mänskliga erfarenheten kan AI inte helt ersätta, säger Johanna Alm Dahlin.

konstnärer bojkottar AI

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du koll på kriget mellan kulturbranschen och AI-bolagen. Foto: Helena Igwe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.