Nya förslagen: Gallerior, gym och restauranger ska kunna stängas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nya åtgärder för att kunna genomföra mer omfattande nedstängningar av verksamheter som gallerior, gym och restauranger. Samtidigt får museer hålla öppet och publikgränsen för utomhusevenemang kan komma att ändras.

Under en pressträff under onsdagsmorgonen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) nya förslag på fler åtgärder för att stänga ner verksamheter som gallerior, gym, restauranger, butiker och temaparker.

– Den sjunkande smittspridningen har avstannat. Det är oroväckande. Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning, säger Lena Hallengren.

Coronapandemin

Om smittspridningen ökar mer ska regeringen kunna stänga ner alla verksamheter av en viss typ, till exempel restauranger eller butiker, i hela landet eller i en viss region. Vad som krävs för att en sådan nedstängning ska ske är fortfarande oklart.

– Det kan bli aktuellt att stänga ner delar av Sverige, säger Lena Hallengren.

Regeringen vill även ge kommunerna befogenhet att besluta om förbud mot att vistas på platser där det kan finnas en påtaglig risk för trängsel.

– Den som bryter mot det förbudet riskerar böter på 2 000 kronor, säger Hallengren.

Museer och publikgräns

Museer och konsthallar rekommenderas att öppna upp på ett säkert sätt. Verksamheterna ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Många har redan delvis öppet, men nu gäller det alltså för alla museer och konsthallar i hela landet.

Begränsningen på max 8 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska bli mer flexibel i ett nytt förslag. Det innebär en varierande maxgräns utifrån risk för smittspridning och utifrån olika evenemangskategorier: inomhus, inomhus med sittplatser, utomhus, motionslopp och liknande idrottstävlingar.

Nöjesparker, djurparker och temaparker ska omfattas av ett mer enhetligt regelverk, och verksamheter som till exempel djurparker, som inte haft några begränsningar, ska få samma begränsningar som nöjesparker.

Remisstiden på de nya förslagen, då Folkhälsomyndigheten ska lämna synpunkter, är till och med den 26 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet