Nya riktlinjer för polisens sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Poliser ska inte lägga ut bilder i sociala medier på personer som blir gripna, enligt en ny rekommendation.

Beslutet kommer efter en intern granskning, rapporterar Sveriges Radio.

Polismyndigheten har satsat hårt på konton i sociala medier. Ett bra sätt att komma närmare allmänheten och visa hur man jobbar, enligt myndigheten.

Polisen har i dag 250 officiella konton på Facebook, Instagram och Twitter med över fyra miljoner följare. Utöver det finns många privata konton där poliser berättar om sitt jobb och sin vardag.

Men de senaste åren har flera konton fått kritik efter uppmärksammade fall där gripna personer hamnat på polisers sociala medier utan att ha blivit meddelade om det.

Nu går polisen ut med nya rekommendationer till sina anställda.

“Det finns liksom ingen anledning att visa en bild på en nedbrottad person, oavsett om du kan se vem det är. Men när du tar en bild på en person som i ett utsatt läge, bara det ska vi inte göra helt enkelt”, säger Fredrik Berg, chef för polisen digitala kanaler. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.