15.45 Och med det drar vi streck för dagens rapportering i det förnämliga minut för minut-formatet. Jag som guidat er heter Anton Gustavsson och tackar för mig. Givetvis kan du fortsätta följa utvecklingen här på Kulturnyheternas webb. Kanske får vi tag i Mo Yan så småningom, vem vet? Håll tummarna för oss. Over and out.
15.42 Ett annat kritiskt perspektiv kommer ifrån bokbloggaren Johanna Ögren. På SVT Debatt skriver hon att Nobelpriset i litteratur är som ”en unken herrklubb”.
15.20: Ordvitsarna och skämten om pristagarens namn har varit många under dagen. En som reagerat på detta är journalisten Patrik Lundberg, som skriver en krönika hos Helsingborgs Dagblads kultursida. Rubriken: ”Yo Man! Dra åt helvete!”
15.17: En som däremot har träffat Mo Yan är SVT:s Bosse Lindwall, som dessutom bjudit honom på den kinesiska snabbmaten dumplings. Vi har talat med Bosse.
15.07: Nu börjar bilden klarna: Mo Yan har helt enkelt ingen lust att prata med någon. Hans enda ord hittills uppges vara: ”Inga kommentarer”.
14.54: Hallands Nyheter hör av sig och påpekar att även de hade bra Nobeltiming. Se bara rubriken i deras Mo Yan-recension igår.
14.47: Har du inte läst Mo Yan? Lugn, du är inte ensam. Bland de litteraturkännare SvD ringt runt till är det knappt en enda som läst Nobelpristagaren. ”Jag vet ingenting om honom”, säger till exempel Theodor Kallifatides.
14.38: Vi diskuterar på redaktionen hur vi skulle reagera om vi tilldelades Nobelpriset. Skulle vi också stänga av mobilen? Personligen har jag min på ljudlös, så jag skulle kanske inte märka något förrän långt senare. Kanske är det precis samma sak för Mo Yan?
14.34: Kulturnyheterna fortsätter, precis som de flesta medier i hela världen, att jaga Mo Yan. Han tycks emellertid ha stängt av sin mobiltelefon. Tillsvidare kan man åtminstone lyssna lite på ett av hans verk. Ann Victorin läser.
14.20: På Kristianstadsbladet är man säkert nöjda med sin timing idag. Tidningens kulturdel har nämligen infört en recension av Mo Yans senaste bok i dagens tidning.
14.06: Inte heller CCTV tycks ha fått tag i pristagaren. Han verkar inte ha kastat sig på telefonen och skickat ut ett pressmeddelande, precis.
14.04: Kinesiska statliga kanalen CCTV rapporterar nu om Mo Yans Nobelpris. Just nu diskuterar en inringd expert hur priset kan göra att fler kinesiska författare når ut i världen.
13.57: Kulturministern? Hon är inte på plats i börshuset. Enligt rapporter på Twitter valde Lena Adelsohn Liljeroth i stället att närvara vid ett seminarium om fotbollssupporterkultur.
13.49: Hittills tycks inga svenska medier ha fått tag i pristagaren på telefon. Åtminstone inte vad vi kan se. Var gömmer han sig, tro?
13.48: Liverapporteringen skulle ta slut vid halv två, sade vi. Men vad sjutton. Vi kör vidare ett tag till. Det
13.45: Mo Yan – vem är han? Ett snabbt porträtt på vem pristagaren är hittar du här.
13.44: Motiveringen! Vad hände med den? Skamsen liverapportör inser att han glömde bort motiveringen i brådrasket. Den lyder som följer: ”Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan, som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.
13.42: Styrbjörn Gustafsson, förlagschef på Tranan, är stressad när han talar med TT. ”Nu är det eld i berget förstår du”, säger han. ”Det finns några författare vi har stått på tå kring ett par år, men det har var ändå en liten överraskning.”
13.30: Anna Gustafsson Chen har översatt hans böcker. Hon säger såhär till SVT: ”Jag är lite förvånad. Jag trodde inte han skulle få det i år, vänta några år till. Det var väldigt roligt.” Hon menar att man kan börja med vilken som av författarens böcker, ingen är svårare än de andra.
13.27: Ulrika Milles: ”Jag vill veta politiskt vad som kommer att hända. Finns det en laddning i det här valet? Det är inte helt okomplicerat.”
13.26: Det kan bli svårt att få tag i Mo Yans böcker under dagen. TT rapporterar att stora bokhandlar har slut på författarens böcker.
13.19: Bokförlaget Tranan, som ger ut Mo Yans böcker på svenska, får en hel del nättrafik för tillfället. Webbsidan ligger just nu nere.
13.18: Glädje och stolthet i Kina över Mo Yans Nobelpris, rapporterar SR:s Kinakorrespondent Hanna Sahlberg.
13.14: Göran Malmqvist är en akademiledamot som haft visst inflytande över årets pris. Han talar och skriver nämligen kinesiska. Malmqvist säger såhär om Mo Yan: ”Han är en gudabenådad berättare. Läser man hans verk får man en skildring av Kinas historia från 20-talet och till dags dato. Han är den djärvaste författare som skriver i dagens Kina.”
13.10: Stort jubel bland de kinesiska journalisterna när priset tillkännagavs, uppger Ekots Jesper Lindau på Twitter.
13.07: Ulrika Milles: ”De förvånar åtminstone mig med detta val. Han var högst upp på vadslagningslistorna. Jag hånade det i morse, men jag hade helt fel. Väldigt oväntat och spännande val.”
13.06: ”Han har underrättats, han var hemma hos sin pappa. Han var överlycklig och vettskrämd”, fortsätter Peter Englund.
13.05: ”Han ger oss unika inblickar i en unik miljö på ett unikt sätt. Han skriver om en liten by på den kinesiska landsbygden. Det är där han är född och uppväxt. Han täcker hela det kinesiska 1900-talet, ända till idag. Han skriver utifrån sin egen bakgrund. På ett förbannat unikt sätt”, säger Peter Englund till SVT.
13.03: ”Jag hoppas att det här kan leda till att den kinesiska regeringen ser värdet av globalisering”, säger en glad Björn Linell i SVT:s sändning.
13.00: Den kinesiske författaren Mo Yan får årets Nobelpris.
12.59: ”Murakami är en bubblare, men jag skulle tycka att det var kul om det kom något oväntat. Någon annan som har tyngden”, säger Ulrika Milles.
12.57: ”Tomas Tranströmer bor bara 1 000 meter bort. Det enda man kan vara säker på är att årets pristagare bor betydligt längre bort”, säger SVT:s Göran Ågren, på plats i Börshuset.
12.55: ”För mig är det här julafton”, säger förläggaren Håkan Bravinger i SVT:s sändning.
12.54: Torgny Lindgren, Horace Engdahl och Kristina Lugn är på plats, rapporterar Vi Läser. Strax kommer även SVT:s sändning igång.
12.47: Om ryktesspridning har en nationaldag så är det den här torsdagen. Tidningen Vi Läser påstår på Twitter att man är säkra på att Joyce Carol Oates får priset i år. DN:s kulturchef tror å sin sida på Salman Rushdie, rapporterar DN. I samma tidning har man även bett en delfin att utse en pristagare. Delfinen väljer den algerisk-franska författaren Assia Djebar.
12.42: Vad handlar allt det här om? För dig som svävar i okunskap har vi satt ihop en grundlig snabbguide om Nobelpriset i litteratur. Den hittar du här.
12.38: Jag som ska guida er i denna liverapportering heter Anton Gustavsson, för övrigt. Jag håller er sällskap under en timme framöver, ungefär. SVT:s sändning streamas live här ovanför från klockan 12.55. Och klockan 13.00 gör alltså Peter Englund entré.
12.35: Välkomna till årets största grej i Kultursverige! Stämningen är på samma gång högtidlig och lätt hysterisk. Vi på redaktionen är uppklädda till tänderna (vissa av oss i alla fall), andra har bunkrat med russin och läsk. Vissa har inte kunnat sova. På Börshuset i Stockholm står vår utsände korrespondent utanför den berömda dörren och försöker höra vad Peter Englund och de andra snackar om. Nu kör vi.