Debattboken Om könets existens av Kajsa Ekis Ekman, har kritiserats för att vara respektlös mot transpersoner och för att innehålla faktafel. Men den har också försvarats och hyllats för att den vågar ta upp ett brännande ämne.
– Transfrågan har ju under flera år varit oerhört känslig och väckt debatt, inte minst internationellt, säger Expressens kulturchef Karin Olsson och syftar bland annat på debatten kring Harry Potter-författaren J.K. Rowlings uttalanden.
”Jobbat under lång tid”
Olsson instämmer i att boken har sina svagheter.
– Det finns vissa exempel eller källor som jag tror vore bättre om Kajsa Ekis Ekman hade avstått, säger hon.
Samtidigt skriver hon i Expressen att hon tycker sig ”märka ett stråk av något annat, att hon (Kajsa Ekis Ekman reds. anm.) hellre borde hålla tyst”.
– Tonläget är högre än det brukar vara. Jag har reagerat på att Kajsa Ekis Ekman kallas för okunnig och att hon inte förstår någonting men hon har jobbat under lång tid med den här frågan, säger Olsson.
”Verklighetsfrånvänd”
HD/Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal har kritiserat Kajsa Ekis Ekmans bok för att inte redovisa hela argumentet hos sina motståndare.
”Ett exempel är när hon vill visa hur 'den nya synen på kön' skulle försvåra insamling av jämställdhetsstatistik och lyfter fram ett förslag om könsneutrala personnummer i en statlig utredning”, skriver Ölmedal.
– Dels är det inte en utredning där förslagen drivs idag så det är en ganska obskyr sak att lyfta in till att börja med. Men hon tar inte heller upp att i den här utredningen så nämner man de problemen som hon sedan lyfter fram: Att det är viktigt att kunna föra statistik utifrån könstillhörighet till exempel.
Ida Ölmedal kallar argumentet för en halmdocka.
– Den här boken gör ju en beskrivning av verkligheten som blir felaktig till slut, verklighetsfrånvänd.
”Blicken blir särskilt sträng”
Men Karin Olsson tycker att Om könets existens nagelfars hårdare än andra.
– Kanske borde vi ha fler av den här typen av debatter, eller så är det något med just den här boken som gör att blicken blir särskilt sträng.
Ida Ölmedal vänder sig dock mot att Kajsa Ekis Ekman skulle få en tuffare behandling.
– Ett annat problem i debatten idag är att man lite slängigt påstår att folk som har kritik mot ett verk vill tysta det. Jag vill inte tysta Kajsa Ekis Ekman men jag tycker inte boken är bra och det måste jag väl få säga?