• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

17 minnesvärda pärlor från Eurovision song contest

Uppdaterad
Publicerad

Den lokala favoriten av årets ESC-bidrag koras i SVT-programmet Sveriges 12:a under torsdagskvällen. Men någon tävling i traditionell mening blir det inte. Tråkigt. Kulturnyheterna väljer sina favoriter och tröstar genom att blicka bakåt.

Brita Borg – Augustin (Sverige, 1959) Bidraget kom på nionde plats.

Siw Malmqvist framförde låten i svenska melodifestivalen men ansågs för oerfaren för framföra den i Europa så Brita fick stjäla hennes åska och reppa på ESC istället.

France Gall – Poupée de cire poupée de son (Luxemburg, 1965) Bidraget blev årets vinnare.

En 18-årig France Gall tar emot priset efter segern i Eurovision Song Contest 1965. Foto: AP/TT

France Gall vann för Luxemburg 1965 med Serge Gainsbourgs Poupée de cire, poupée de cire.

Lill Lindfors & Svante Thuresson – Nygammal vals (Sverige, 1966) Bidraget kom på andra plats.

Lill Lindfors och Svante Thuresson med ”Nygammal vals” i Melodifestivalen 1966. Foto: Jan Björsell/Scanpix

”Stenhipp man”, ”kors i karamellen” ”osedvanlig lurk” och ”trummelummar” är fraser som gör denna låt värd att återbesöka.

Vicky Leandros – Apres toi (Luxemburg, 1972) Bidraget blev årets vinnare.

En powerballad av klassiskt snitt, som är Eurovisiontidlös. En värdig vinnare.

Dschinghis Khan – Dschinghis Khan (Tyskland, 1979) Bidraget kom på fjärde plats.

Tyskar utklädda till mongolska krigare kanske inte skulle flyga lika bra i dag, men låten har ändå blivit en överlevare tack vare sin unikt eurovisionska kitsch. Finns som bekant även en svensk version av Vikingarna.

Sandra Kim – J'aime la vie (Belgien, 1986) Bidraget blev årets vinnare.

Sandra Kim tävlade för Belgien 1986. Foto: eurovision.tv

En annan favorit är Belgiens vinst (enda hittills) 1986. Blott 13-åriga Sandra Kim sjunger J'aime la vie i Bergen. Oslagbar insats. ESC blev tvungna att ändra åldersgränsen för medverkande efter detta.

Johnny Logan – Hold me now (Irland, 1987) Bidraget blev årets vinnare.

Johnny Logan sjunger vinnarlåten Hold Me Now under 1987:s Eurovision song contest. Foto: eurovision.tv

Irland var en sådan given Eurovision-vinnare ett tag att landet enligt uppgift knappt hade råd att arrangera tävlingen. Johnny Logan är sinnebilden av Irland som eurovisionmästare. Och som mellotittare vet: Kodjo Akolors mammas favorit.

Pave – Yamma Yamma (Finland, 1992) Bidraget kom på sista plats.

Svenskarna var höga efter framgångarna året innan med Carolas Stormvind, VM-guld i hockey och pingis på samma dag! 1992 var det dags igen, hejaheja Sverige, trodde vi. Christer Björkman kom näst sist med I morgon är en annan dag. Finland kom sist med blott 4 poäng, med låtsasspråklåten Yamma yamma.

Tommy Seebach band – Under stjernerne på himlen (Danmark, 1993) Bidraget kom på 22:a plats.

Visselsolot med tonartsbyte är ruskigt underskattat.

Olsen brothers – Fly on the wings of love (Danmark, 2000) Bidraget blev årets vinnare.

Danmark vinner 2000 med Olsen Brothers: ”Fly on the Wings of Love”. Foto: TT Bild.

Vi vågar oss på att säga att det här är det bästa som hänt Danmark musikaliskt någonsin. En trovärdig källa har även rapporterat till redaktionen att Jørgen Olsen i en parallell roll som bildvikarie förmått sina elever att rita varsin bild av honom på scenen. ”När han vann Eurovision rullades en lång röd matta ut och han fick spela för skolan i gympasalen”, uppger källan.

BrainStorm – My star (Lettland, 2000) Bidraget kom på tredje plats.

Får man tro det här numrets världsbild så sträckte sig det lettiska 70-talet över millennieskiftsgränsen. Men helt utan charm är My star.

Michalis Rakintzis – S.A.G.A.P.O. (Grekland, 2002) Bidraget kom på 17:e plats.

En av Eurovisions främsta dygder är att tävlingen samlar en del bidrag som aldrig skulle funka i den vanliga musikvärlden. Detta grekiska bidrag är ett utmärkt exempel på detta.

Verka Serduchka – Dancing Lasha Tumbai (Ukraina, 2007) Bidraget kom på andra plats.

Verka Serduchka kom på andra plats. Foto: TT

Numret som har allt: Enkel koreografi att dansa med till, silverkläder, discokulehattar och en farligt catchy dragspelsslinga.

Dima Bilan – Believe (Ryssland, 2008) Bidraget blev årets vinnare.

När Dima Bilan (med lätt stirrig blick) vinner och världens bästa konståkare Jevgenij Pluschenko fladdrar omkring i bakgrunden på en liten isplätt är ett Eurovision-minne som sent faller i glömska.

Regina – Bistra voda (Bosnien-Hercegovina, 2009) Bidraget kom på nionde plats.

Kom för de vita cirkusrockarna och stanna för stränginstrumentpartiet i mitten. Enligt vissa av Kulturnyheternas medarbetare är det här den bästa låten Eurovision någonsin presenterat – håller du med?

Buranovskiye Babushki – Party for everybody (Ryssland, 2012) Bidraget kom på andra plats.

Party for everybody gav Ryssland en andraplats i tävlingen. Foto: SCANPIX

Som låt betraktat är inte det här mycket att hänga i granen, men det var nästintill omöjligt att inte charmas av dessa ryska gamla damer vars bandnamn betyder mormödrarna från Buranovo.

Ilinca feat Alex Florea – Yodel it! (Rumänien, 2017) Bidraget kom på sjunde plats.

Den här låten skrevs för Schweiz, vilket är logiskt eftersom att landet är förknippat med joddlande. Schweiz tackade nej och bidraget framfördes av Rumänien som är... inte fullt lika förknippat med joddlande, men vad gör väl det i Eurovisionsammanhang. Talangen är lite ojämnt fördelad i denna duo. Ilinca behärksar joddlandet utmärkt och Alex ”rappar” ”Yodele, yodeleioo” lite håglöst. Minnesvärt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.