• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Pharell Williams/The Chiffons/JK Rowling Foto: TT/wikimedia commons

Kulturnyheterna listar: Plagiatdebatterna vi minns

Uppdaterad
Publicerad

Att ett verk anklagas för plagiat är knappast ovanligt, och få anklagelser leder till fällande domar eftersom processen är dyr och bevisföringen svår. Men en del går till domstol, och andra väcker bara stor uppståndelse. Kulturnyheterna listar några av plagiatdebatterna.

1. JK Rowling frias

I början av 00-talet anklagade barnboksförfattaren Nancy Stouffer JK Rowling för att ha stulit bland annat karaktären Harry Potter från henne (Stouffers mörkhåriga pojk-karaktär hade också magiska krafter och hette Larry Potter). En federal domare i USA slog dock fast att likheterna var för små för att JK Rowling skulle anses skyldig. Istället fick Nancy Stouffer betala en halv miljon kronor i böter.

Harry Potter Foto: Creative commons

2. Jeff Koons döms

I mars 2017 dömdes en av världens bäst betalda konstnärer, skulptören Jeff Koons, att tillsammans med konstmuseet Centre Pompidou betala 40 000 euro till den franske fotografen Jean-François Baurets familj. Detta för att Koons skulpturverk med titeln Naked ansågs vara ett plagiat på fotografens verk Enfants. Båda verk föreställde en naken pojke som ger en blombukett till en naken flicka.

3. Målning efter förlaga inte plagiat

Konstnären Markus Andersson använde ett pressfotografi på Christer Pettersson som förlaga till en målning, något som fotografen Jonas Lemberg drog honom inför rätta för. Den slutgiltiga domen blev friande eftersom målningen ansågs skilja sig tillräckligt mycket från förlagan för att kunna vara ett självständigt verk.

Fotografen Jonas Lemberg till vänster och konstnären Markus Andersson till höger. Foto: Staffan Teste

4. Warner Bros tvingas bevisa att spöken finns

Skräckfilmen The Conjuring (James Wan, 2013) anklagades 2017 för att ha stulit berättelsen från författaren Gerald Brittle som hävdade att rättigheterna till paret Ed och Lorraine Warrens erfarenheter är hans via en uppgörelse. Parets erfarenheter ligger till grund för The Conjuring och de båda Annabelle-filmerna, och författaren menade att han fick rättigheterna inför hans bok The demonologist från 1980.

Warner Bros menade att rättigheterna inte kunde ägas utan var historiska fakta, varpå författaren menade att det inte är historiska fakta så vida spöken inte verkligen existerar. Warner bros fick alltså antingen bevisa att spökhistorierna var fakta, eller att de varit ovetande om Gerald Brittles bok. Konflikten slutade i en privat uppgörelse mellan parterna.

5. Artisterna som dömdes

Plagiatanklagelser i musikvärlden är vanliga, men leder inte lika ofta till juridiska konsekvenser. Några fall som avhandlats i domstol är dock:

Exbeatlen George Harrison fick en lysande start på sin solokarriär med låten My Sweet Lord 1970. Men låten visade sig ha stora likheter med gruppen The chiffons He's so fine från 1963, vars låtskrivare Ronny Mack hade gått bort innan inspelning, bara 23 år gammal. 1971 drog hans anhöriga igång en juridisk process som blev en av de mest utdragna, och som ledde till en fällande dom mot Harrison (som menade att likheten var omedveten) 1998.

The chiffons Foto: Flickr

Robin Thicke och Pharrell Williams dömdes för låten Blurred lines som ansågs vara plagiat på soulstjärnan Marvin Gayes Got to Give It Up.

Popsångerskan Shakira dömdes för låten Loca som ansågs vara ett plagiat på Arias Vasquez låt Loca con su tiguere.

6. Plagiatanklagelsen som slog tillbaka

Först anklagade bandet Radiohead Lana Del Rey för att låten Get free var ett plagiat på bandets 90-tals hit Creep. Sen visade det sig att Radiohead själva kunde anklagas för att ha plagierat The Hollies låt The air that I breathe från 1972.

The Hollies under inspelning av tv-programmet Popside Foto: Bo Arhed/TT

7. Disneydebatter

Disney har anklagats för plagiat många gånger, bland annat för hitlåten Let it go från Frost och för manus i Zootopia. Men också senaste filmen Coco väckte en del anklagelser bland vissa fans – storyn ansågs vara väldigt lik 20th Century Fox:s The Book of Life.

8. Ikeas design

Möbeljätten har ofta anklagats för att kopiera sina designidéer från andra formgivare. Flera företag har också stämt företaget, bland annat Babybjörn. Men också motsatsen gäller: modehuset Balenciaga har anklagats för att plagiera Ikeas ikoniska blåa kasse. Men Balenciaga sålde sin ikea-kasse för 20 000 kronor.

Ikea har ofta anklagats för att stjäla design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.