SVT:s vd Hanna Stjärne om nya direktiven: ”Är vaksam”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredande kommitté som ska se över och ge förslag på hur public service ska fungera från och med 2026, det framgår i de direktiv som publicerades i dag.

– Mycket som ska utredas på kort tid, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Under torsdagen tillkännagav regeringen direktiven för hur public service ska utredas inför nästa sändningstillstånd.

I direktiven lyfts vikten av ett starkt public service upp, något som SVT:s vd Hanna Stjärne ser positivt på. Dock är hon mer vaksam på att SVT:s roll i ett beredskapsläge enligt henne inte får utrymme nog.

– Jag lägger en väldigt stor del av min arbetstid nu på vårt beredskapsuppdrag, att SVT kan nå ut oavsett krig eller kris, och det avhandlas väldigt kort, säger hon.

Den tillsatta kommittén ska också titta på möjligheter för ökad granskning och eventuella sanktioner mot bolagen.

– Man kan läsa det som att public service självklart ska kunna granskas online och det är jag naturligtvis för. Sen har det varit en del politiska utspel om sanktioner mot journalister eller enskilda publiceringar som man ska vara vaksam på.

”En tydlig signal”

Under 2022 har kritik riktats mot att SVT använder för mycket text i artiklar publicerade på SVT.se då det anses konkurrera med kommersiella medier, något som nu tas upp i direktiven. Regeringen vill se bolagens nyhetsverksamhet bedriven främst genom ljud och bild ”med en medvetenhet om hur text används”.

– De ger en tydlig signal om de frågor som vi inom dagspressen lyft, säger Johan Taubert, vd för Tidningsutgivarna, TU, som gått i spetsen för kitiken.

– Men det saknas definitioner för när det blir för mycket text så det är viktigt att utredaren tydligt definierar detta.

Hanna Stjärne å sin sida framhåller att det inte är ett nollsummespel.

– Det är viktigt för alla i Sverige att ha tillgång till bra och relevant journalistik. Både från public service och kommersiella medieföretag, en begränsning av den ena gör det inte automatiskt bättre för den andra, säger hon.

TU har tidigare meddelat att de kommer lyfta frågan till EU-kommissionen om inte regeringen begränsar möjligheten att publicera text, en fråga som fortfarande är aktuell, enligt Taubert.

Så funkar Public Services sändningstillstånd

Public service består av Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Sändningstillstånden för public service-företagen beslutas av regeringen och gäller under sex år. Den nuvarande perioden började den 1 januari 2020 och pågår till den 31 december 2025.

Inför den nya tillståndsperioden som börjar 2026 har regeringen gjort en utredning där man tagit fram förslag på hur direktiven för public service under perioden ska se ut.

Utöver dessa direktiv kan innehållet i public service inte styras från politiskt håll. Enligt yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen är det alltid den ansvariga utgivaren som beslutar om innehållet i programmen som sänds i public service.

Nu återstår att riksdagen ska godkänna direktiven innan de skickas till ut public service-företagen för godkännande.

Hur mycket pengar public service får beslutas av riksdagen i början av sändningstillståndsperioden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.