En man i kostym vid ett podium.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredningen föreslår ett brett uppdrag med både underhållning och smalare program, ”kanske med väldigt få tittare.” Hör kommitténs ordförande Göran Hägglund (KD). Foto: TT

Public service-utredningen – detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Public service-kommittén har på måndagen lämnat över utredningen om hur SVT, SR och UR ska regleras från 2026 och åtta år framåt.

Detta händer nu.

På måndagen lämnade public service-kommittén, ledd av tidigare KD-ledaren Göran Hägglund, över sin utredning till kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Utredningen handlar om hur public-service uppdraget ska regleras under åren 2026-2033. Den innehåller bland annat förslag om samordning av SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion och en skrivning om minskad närvaro i sociala medier.

Samtidigt ska public service uppdrag fortsatt vara brett formulerat och det ska inte detaljregleras, enligt kommittén.

Flera steg återstår dock i processen. Förslaget ska nu ut på remiss där alla berörda organisationer och allmänheten har cirka tre månader på sig att skicka in sina synpunkter till kulturdepartementet. Därefter tar regeringen fram en lagrådsremiss och sedan en proposition med förslag som riksdagen ska fatta beslut om. Propositionen presenteras innan sommaren 2025.

Inte eniga med oppositionen

Utredningen har skapat oenighet mellan Tidöpartierna och oppositionen. Oppositionen motsätter sig flera av Tidöpartiernas ändringar, som ska ha tillkommit i slutet av förhandlingarna, och väljer i stället att lämna in en reservationstext till förslaget.

En av konfliktfrågorna handlar om finansieringen av public service-bolagen – SVT, SR och UR. Tidöpartierna vill sänka uppräkningen av anslagen som nu ligger på två procent. 2024 fick bolagen totalt 9,1 miljarder kronor.

5 punkter: Så kan public service förändras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.