I början av sommaren fattade högsta förvaltningsdomstolen beslut om att man inte behöver betala tv-avgift om man bara har dator, vilket innebär att 100.000 hushåll har möjlighet att få tillbaka sina pengar från Radiotjänst.
Nu har det gått cirka två månader och 40.000 hushåll har anmält att de vill ha pengarna tillbaka.
– Om det var ungefär 100.000 som påfördes avgift under den aktuella perioden, så är väl det här en rimlig mängd människor som har hört av sig och vill ha pengarna tillbaka, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.
Anstormning
Den första anstormningen av folk som ville ha tillbaka sin avgift kom direkt efter domstolens beslut, men under semestertiderna har det lugnat sig lite.
Nu rör det sig om 40 miljoner kronor som ska betalas tillbaka till hushållen – en summa som går att jämföra med Radiotjänsts årliga intäkt på 7,4 miljarder kronor.
– Jag har stor respekt för pengarna, men det är relativt små belopp ändå – i det stora sammanhanget, säger Johan Gernandt.
Lagändring kan bli möjlig
Men eftersom allt fler överger tv:n till förmån för datorn så kan det nuvarande systemet – på lång sikt – påverka det ekonomiska underlaget för public service-bolagen, eftersom det är just tv-apparaten som avgör om man betalar.
– På kort sikt bedömer jag inte att det hotar finansieringen av public service, men på sikt är det självklart att teknikutvecklingen kommer att innebära att vi kommer att konsumera tv ännu mer över internet. Det betyder att det kommer att behövas någon form av justering, antingen i lag eller i finansieringssystemet för att klara det här på lång sikt, säger han.