– Det är en väldigt stor besvikelse att inte kunna visa filmen i Kenya. För den är gjord av kenyaner för en kenyansk publik, berättar regissören Wanuri Kahiu när Kulturnyheterna träffar henne på filmfestivalen i Cannes.
Filmen Rafiki kretsar kring de två tonårstjejerna Ziki och Kena och deras kärlek till varandra. De möter motstånd både från samhället och från sina familjer, där fäderna står som rivaler i lokalvalet.
”Det var verkligen fruktansvärt”
Skådespelarna Samantha Mugatsia, som spelar Kena, och Sheila Munyiva, som spelar Ziki, håller med Wanuri Kahiu om att de känner en stor besvikelse för att de inte kan visa filmen för en kenyansk publik.
– Det är ganska beklämmande att vi inte kan visa dem filmen. Men vi jobbar verkligen på hur vi ska kunna visa den, säger skådespelaren Samantha Mugatsia.
Enligt Sheila Munyiva fick filmen mycket beröm från chefen för Kenya Film Classification Board precis innan den förbjöds vilket gjorde att förbudet som kom två dagar senare blev ett chockerande beslut.
– Han hyllade filmen och kallade den för ett mästerverk. Han sa att det som visas i filmen är en reflektion av vårt samhälle och att vi inte ska sopa detta under mattan. Att han sedan ändrar sig helt var verkligen fruktansvärt, säger Sheila Munyiva och tillägger:
– Det är nästan som att förneka HBTQ-rörelsen i Kenya. För det han egentligen säger är att det som filmen handlar om inte finns i Kenya. Men det är verkligen en del av vårt samhälle.
Jobbar på att kunna visa den i Kenya
Trots att det är en stor besvikelse för filmteamet att det inte går att visa filmen i deras hemland just nu har de inte gett upp hoppet om att den ska kunna visas på hemmaplan i framtiden.
– Vi bröt inte mot lagen när vi filmade och vi bryter inte mot lagen då vi är här. Så när vi åker hem igen är det en av de strider som vi kommer att ta oss an, hur vi kan visa den här filmen för en kenyansk publik, säger Sheila Munyiva.
Filmen är i sitt estetiska uttryck som ett kärleksbrev till Kenya och landets kultur. Wanuri Kahiu berättar att hon hoppas att filmen verkligen ska visa den kärlek som de har till sitt hemland.
– Vi vill att det ska vara en spegelbild av den värld som vi lever i. Vi hoppas att folk vill lära känna oss, inte på grund av våra hinder och svårigheter för det finns i alla länder i hela världen. Jag tror att det är viktigt att Rafiki blir ett sätt att knyta an till oss genom glädje och kärlek, säger Wanuri Kahiu.